Ørkentorden mot Saddam

En kort krig på maks en uke og med flyangrep i to faser. Slik tror ekspertene at et angrep på Irak vil arte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Den amerikanske generalen Anthony Zinni sier at hans styrker er klare til å angripe Irak i løpet av en ukes tid. Nå ligger to amerikanske og ett britisk hangarskip i området. Angrepet vil skje under navnet operasjon «Desert Thunder». Ørkentorden.

- Alt tyder på at et eventuelt angrep på Irak vil bli relativt kortvarig. Det vil raskt bli et stort internasjonalt press for å stanse militære aksjoner. Jeg tror vi står overfor en operasjon på fire-fem dager, toppen en uke, spår oberstløytnant Svein Besserudhagen ved Forsvarets stabsskole.

Han følger nå dramaet i Persiabukta fra dag til dag.

Unngå tap

- Det primære målet for amerikanerne og britene er å unngå tap av egne soldater. Derfor vil vi se en første fase hvor Iraks luftvernssystemer vil bli bombardert. I neste fase vil angrepene rette seg mot leveringsmidler for biologiske og kjemiske våpen, for eksempel rakettsystemer, sier den norske strategieksperten.

Irak kan vente seg en tøff behandling dersom USA velger å slå til. Ifølge den britiske avisa The Independent er luftstyrkene til den amerikanske marinen alene i stand til å slippe fem millioner kilo bomber og raketter i hodet på irakerne. Slagkraften er likevel langt mindre enn under krigen i 1991.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer