FÅR IKKE SOVE: Michael satt like ved Rockefeller da det smalt den 22. juli og ble truffet av glassplinter. Nå orker han ikke lenger å bo i Oslo. Foto: Sveinung U. Ystad, Dagbladet
FÅR IKKE SOVE: Michael satt like ved Rockefeller da det smalt den 22. juli og ble truffet av glassplinter. Nå orker han ikke lenger å bo i Oslo. Foto: Sveinung U. Ystad, DagbladetVis mer

Orker ikke bo i Oslo lenger

Michael Berhane (46) sliter med flashbacks og dårlig konsentrasjon etter bombeeksplosjonen 22. juli.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg vil ikke bo i byen her lenger. Alle lydene blir for mye. Jeg får sovepiller, så å sove går bra. Men egentlig vil jeg ikke ta dem, sier Michael Berhane (46).

Da bomba eksploderte satt han på en gatekafé flere kvartaler unna regjeringskvartalet. Rystelsen og trykket var likevel så kraftig at stoler og bord veltet. Vinduet ble blåst ut og det regnet glass nedover ham. Glasskårene ga ham dype kutt i tinningen og på hendene, som måtte opereres på Ullevål. Men det er det psykiske som er det egentlige problemet. Hendelsen brakte opp igjen traumer fra da han som barn ble skutt av soldater i Eritrea.

Siden har han slitt med flashbacks, mareritt, tunge tanker og dårlig konsentrasjon. Oslo oppleves ikke lenger som noen god by å leve i for ham, han har flyttet til Ski for å få roligere omgivelser.

To timer hos psykolog Etter eksplosjonen har Berhane fått to akuttimer med psykolog på legevakta i Oslo. Siden har han ventet på psykiatrisk oppfølging.

- Han har fått henvisning til psykolog fra fastlegen. Problemet er at det er så lang ventetid, sier Berhanes bistandsadvokat Hans Erik Thorsberg, som ikke er veldig overrasket.

- Ventetiden innen psykiatri er alt for lange til vanlig. Når det nå er kommet så enormt mange nye tilfeller, blir den fryktelig, fryktelig lang. Bøtta var full nok fra før, påpeker han.

Mistet jobb - Denne konkrete saken burde man sett i et erstatningsmessig perspektiv. Jo raskere folk får hjelp, desto fortere kan de komme seg videre. Da blir også erstatningsutbetalingene mindre, mener Thorsberg.

Bomben har også medvirket til at Berhane i dag er i en vanskelig økonomisk situasjon. Mandag 25. juli skulle han få prøve seg i en truckførerjobb via en kamerat. Denne dagen var han ikke i stand til å oppsøke dem potensielle arbeidsgiveren. Han mistet sjansen og lever nå på sosialhjelp.

- Hadde han bare fått psykologhjelp hadde mye vært gjort for Berhane, mener Thorsberg.

Den fysiske oppfølgingen var han godt fornøyd med. Han syntes også det var fint å få brev av Stoltenberg og bli invitert på minnemarkeringen.

Les også: Overlevende sliter med mareritt, angst og flashbacks