GJENTATTE OPERASJONER: Sead Bekric ble operert både i Bosnia og USA, men synet sto ikke til å redde. Foto: KARSTEN THIELKER/AP
GJENTATTE OPERASJONER: Sead Bekric ble operert både i Bosnia og USA, men synet sto ikke til å redde. Foto: KARSTEN THIELKER/APVis mer

Orker ikke fortelle sønnene om angrepet som tok synet

Sead ble skutt i hodet som 14-åring. Nå vil han vitne mot Ratko Mladic.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fra krig og elendighet er det alltid noen bilder som fester seg til hukommelsen og blir stående som et dokument fra grusomhetene. Newsweek-forsida fra mai 1993 er et eksempel på det.

Bildet av 14 år gamle Sead Bekric er blodig og stygt.

Bekric overlevde overlevde herjingene i eks-Jugoslavia og 32-åringen bor nå i USA.

- Årene har gått. Vi har mistet våre kjære og de vil aldri komme tilbake. Når du går gjennom det marerittet vi opplevde, blir du aldri ferdig med det, sier han til Associated Press om pågripelsen av krigsforbrytertiltalte Ratko Mladic.

Spilte fotball Faren hans ble drept og søsteren ble gjengvoldtatt. Selv ble han blindet av artilleribombardement for nesten 20 år siden.

Tross krigen forsøkte Sead og vennene å leve som normalt. De spilte fotball i en skolegård da de hørte en eksplosjon i nærheten. Sead løp mot en kamerat som ble skadd, og plutselig ble han selv truffet.

- Det venstre øyet mitt ble blåst ut av hodet, sier han.

Også hans høyre øye ble alvorlig skadd og nesa ble knust. Han lå flere dager på et dårlig utstyrt sykehus i Bosnia og synet sto ikke til å redde.

Bildene av den 14 år gamle gutten gikk verden rundt.

Sønnene vet ingenting Den amerikanske kvinnen Claire Halasz ble så rystet at hun sammen med gruppa AmeriCares fikk ham til California. Der gjennomgikk han over ti operasjoner. Ansiktet ble gjenskapt, men de klarte ikke gjenopprette synet hans.

Han ble værende i USA og har nå to unge sønner. De vet ennå ikke hva som skjedde med faren.

- Når de blir eldre skal jeg fortelle dem hva som skjedde. Men akkurat nå skal de bare kose seg. Jeg vil ikke plage dem med hvordan jeg ble skutt, krigen og forferdelighetene i Bosnia, sier han til Associated Press.

Ratko Mladic møter i morgen i retten i Haag for første gang. Tiltalen mot Ratko Mladic er slanket for å unngå at rettssaken pågår i årevis. Han risikerer å bli dømt for folkemord og krigsforbrytelser i en krig som tok livet av rundt 100 000 mennesker og dyttet 1,8 millioner ut på flukt.

- Jeg vil definitivt vitne, om jeg blir bedt om det. Jeg vil vitne, ikke for eller imot Mladic, men for sannheten og det jeg så med mine egne øyne i Bosnia, sier Bekric.

BOR I FLORIDA: Sead Bekric bor i dag i Florida i USA. Her viser han fram Newsweek-forsida fra 1993. Foto: TAMARA LUSH/AP
BOR I FLORIDA: Sead Bekric bor i dag i Florida i USA. Her viser han fram Newsweek-forsida fra 1993. Foto: TAMARA LUSH/AP Vis mer