MASSEMORDEREN KLAGER: Anders Behring Breivik truer med sultestreik på grunn av det han mener er forverrede soningsforhold i Skien fengsel. Foto: Bjørn Langsem
MASSEMORDEREN KLAGER: Anders Behring Breivik truer med sultestreik på grunn av det han mener er forverrede soningsforhold i Skien fengsel. Foto: Bjørn LangsemVis mer

- Orker ikke mer. Vil sultestreike seg til døde

Anders Behring Breivik klager over forverrede soningsforhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anders Behring Breivik truer med å sultestreike seg til døde og politianmelde justisminister Anders Anundsen (Frp) etter det massemorderen og terroristen opplever som forverrede og umenneskelige soningsforhold i Skien fengsel, skriver Nettavisen.

I et åpent brev klager Breivik over at soningsforholdene i fengselet skal ha blitt strengere siden september. Blant annet skal han bare få ta i bruk en av to isolatceller i 23 av døgnets 24 timer.

Terroristens advokat, Øystein Storrvik, som, på vegne av sin klient, allerede har besluttet å trekke Norge for retten for brudd på menneskerettighetene, bekrefter langt på vei Breiviks påstander om forverrede soningsforhold.

- Mindre av det lille som var - Jeg kan bekrefte at det er blitt mindre av det lille som var. Totalisolasjonen fra andre mennesker er blitt opprettholdt, samtidig som det er snevret inn på ytre rammer som areal. Han får også mindre tid med betjenter, sier Storrvik til Dagbladet.

Advokaten påpeker at han er klar over at fengselet mener det Breivik klager på skyldes «intern ressursfordeling».

Videre bekrefter Storrvik at Breivik nå har varslet at han skal slutte å spise.

- Han skriver at han skal sultestreike fram til døden. Dette fordi han ikke makter den siste opptrappingen. Han skriver at han ikke orker mer, sier Storrvik.

Mottakerne av brevet er, ifølge Nettavisen, flere redaksjoner i Norge og Sverige, fengselsleder ved Skien fengsel Ole Kristoffer Borhaug, direktør for Kriminalomsorgdirektoratet (KDI) Marianne Vollan og Justisdepartementet ved statsråd Anders Anundsen.

- Det er vanskelig for meg å kommenter enkeltinnsattes soningsforhold. Forøvrig har jeg heller ikke lest brevet ennå, sier justisminister Anundsen gjennom sin informasjonsavdeling.

Dagbladet har forsøkt å komme i kontakt med Borhaug og Vollan, uten å lykkes.

Hevder seg mishandlet Breivik hevder at han skal ha blitt grovt mishandlet gjennom fire år, og lister opp blant annet rundt 884 tvungne nakenransakelser, rundt 2300 gripemanøvre og to og et halvt år med innesperring på isolatcelle med under fem minutters menneskelig kontakt på en vanlig dag.

Til Nettavisen sier fengselsleder Ole Kristoffer Borhaug følgende:

- Alle innsatte blir visitert, det er noe vi gjør relativt hyppig, og det er forskjellige former for dette. Jeg kommer ikke til å gå inn på hva det innebærer da det har noe med hvordan vi håndterer sikkerheten i fengselet, sier Borhaug.

Fengselslederen sier at de ikke har noen fanger per nå som sultestreiker. Han kommenterer ikke spesifikt på Breiviks klager, men uttaler seg mer generelt.

- Innsatte kan oppleve hverdagen som annerledes enn det vi ansatte gjør. Det er mange innsatte som opplever at de har et strengt begrenset regime, sier Borhaug til Nettavisen.