Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Orker ikke ny storflom

For fire år siden seilte flomrammede familier på Mjøsa i robåt da de rømte sine «undervannsvillaer» på Gjøvik. Nå forbereder myndighetene seg på ny storflom. - Da flytter jeg til Syden og blir der for alltid, lover Astrid Amundsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg orker ikke mer flom. Etter rekordflommen i 1995 måtte vi vente helt til februar året etter før vi kunne flytte hjem igjen, forteller hun.

Beboerne i Bakkestumpen i Gjøvik nekter å tro en flom av tilsvarende dimensjoner skal komme én gang til. Her ligger husene så nær Mjøsa at båter kunne fortøyes i verandaen. Det ga støtet til begrepet undervannsvillaer.

- Det godtar vi rett og slett ikke. Såpass bør myndighetene ha lært, sier Astrid og Fritz Amundsen.

Forbereder seg

Norges vassdrags- og energiverk (NVE) gjør imidlertid forberedelser til storflom. Ingen tar sjansen på reprise fra pinsen1995. Da ble flomvarslet holdt tilbake til katastrofen mer eller mindre var et faktum.

I går var vannstanden i Mjøsa hele 63 centimeter høyere enn på samme dato i 1995. Det kalde været bekymrer NVE fordi snøsmeltingen har stoppet.

I går ble det gitt ordre til Glommens og Laagens Brukseierforening om å senke overvannet til Rånåsfoss kraftverk i Akershus. Ved å tappe Mjøsa og Osensjøen håper NVE å forebygge en storflom.

Farlig situasjon

- Vi liker ikke at det er så kjølig. Dette er ikke den gunstigste situasjonen å ha i midten av mai, sier vakthavende NVE-hydrolog Ingjerd Haddeland.

- Jeg tror ikke situasjonen kan bli så ille som i 1995. Men vi kan ikke garantere det.

- Det verste som kan skje, er sterk og vedvarende varme sammen med en del regn, sier hun. I så fall vil flommen komme opp på nivået mellom en såkalt 10-årsflom og en 100-årsflom.

NVE regner med 80 prosents sjanse for at vannstanden vil overstige seks meter, som er den antatte skadegrensen for områdene rundt Mjøsa.