Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg»

Aktor konfronterer Rune Øygard med Skype-samtaler.

FORKLARER SEG: Aktor Thorbjørn Klundseter konfronterer overgrepstiltalte Rune Øygard med intime Skype-samtaler under dag to av hans forklaring. Tegning: Fedor Sapegin
FORKLARER SEG: Aktor Thorbjørn Klundseter konfronterer overgrepstiltalte Rune Øygard med intime Skype-samtaler under dag to av hans forklaring. Tegning: Fedor Sapegin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LILLEHAMMER (Dagbladet): I dag begynte aktor Thorbjørn Klundseter å konfrontere overgrepstiltalte Rune Øygard med de rundt 80 sidene med Skype-chat mellom han og den fornærmede jenta (16).

Vågå-ordføreren beklaget deler av denne Skype-chatten flere ganger i går, og medgir at deler av innholdet kan oppfattes som «seksualisert».

Samtidig mener Øygard den spesielle tonen mellom han og fornærmede skyldtes at de utviklet en spesiell sjargong, et slags stammespråk.

«Griseprat» Dagbladet gjengir ikke detaljene i samtalene, av presseetiske hensyn, men i en av Skype-chattene Klundseter leser opp for retten i dag, har Øygard blant annet skrevet følgende: «Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg».

Vågå-ordføreren beklager igjen ordbruken i disse chat-loggene, men benekter fortsatt all form for seksuell kontakt med jenta.

- Det kan oppfattes som griseprat, og jeg skulle ikke vært med på det, sier han, sier Øygard i retten om samtalene.

- Jeg skulle ha stoppet tidligere. Det er ikke mitt ansvar å teste slike grenser hos henne. Jeg skulle ikke vært med på griseprat og den språkbruken, jeg burde gått ut og jeg ser det virker rart, sier han.

«Svett og distrahert» Øygard blir bedt om å kommentere en lengre utveksling av Skype-meldinger der det kan framstå som at jenta er delvis avkledd i webkamera-vinduet og at han blant annet spør hvorfor hun ikke kler av seg ytterligere.

Etterhvert gir han uttrykk for at han får «hjertebank» blir «svett og distrahert» og «må ha litt luft». Øygard sitter på dette tidspunktet på ordførerkontoret.

- Dette er ting jeg absolutt ikke er glad for står. Det er ting som går innenfor begrepet griseri. Der og da reagerte jeg ikke godt nok på det. Det er ting som ser ut som noe annet enn det reelle. Det forteller om en ordbruk som jeg som den voksne parten skulle ha trukket meg ut av, sier ordføreren i retten.

Chattet om giftemål Tidligere har fornærmede forklart at Øygard hadde sagt til henne at han vil at de skulle gifte seg og få barn. Dette kommer også fram i Skype-passasjene.

«Vil gifte meg med deg jeg nå. Vil du bli kjerringa mi?», skriver Øygard i en av passasjene aktor leser opp.

Øygard henviser igjen til den spesielle sjargongen mellom han og jenta, og sier det bare var tull.

- Dette er slik tullprat og slik sjargong som jeg og henne hadde. Det var ikke oppfattet som annet en tull fra meg og henne, sier Øygard.

MANGE SIDER: Aktor Thorbjørn Klundseter har tidligere gjort det klart at påtalemyndigheten har 80 sider med utskrifter av Skype-samtalene mellom Øygard og jenta. Her sammen med forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MANGE SIDER: Aktor Thorbjørn Klundseter har tidligere gjort det klart at påtalemyndigheten har 80 sider med utskrifter av Skype-samtalene mellom Øygard og jenta. Her sammen med forsvarer Mette Yvonne Larsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

- Når man prater tull så prater man tull, men det er et innhold som jeg gjerne skulle sett ikke hadde vært der - nå, sier tiltalte.

- Kan begynne å lure Aktor leser også opp en passasje fra Skype som kan tolkes som at chattingen må holdes hemmelig for blant andre jentas mor og stefar.

«Vi prater seinere. Liker ikke å prate når stefar eller mora di er der, de kan ta til å lure på oss», skriver Øygard i en melding.

Jenta forsikrer om at hun sitter alene og at de foresatte ikke vet om Skype-kommunikasjonen med Øygard.

- Jeg vil bare prate med deg (mens du er på) på rommet ditt, gir ordføreren uttrykk for.

Bistandsadvokat Nina Emilie Braathen Hjortdal synes ikke forklaringen om at dette dreier seg om «stammespråk» er overbevisende.

- Dette er jo et veldig viktig bevismateriale og vi er nå inne i en helt annen fase i denne hovedforhandlingen hvor Øygard må svare på de bevisene påtalemyndighetene mener å ha mottatt. Jeg syns ikke at han greier den oppgaven veldig godt, sier hun til Dagbladet i pausen.

FORKLARER SEG: Her er Rune Øygard ferdig med første del av sin forklaring, i dag fortsetter aktor sin utspørring. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FORKLARER SEG: Her er Rune Øygard ferdig med første del av sin forklaring, i dag fortsetter aktor sin utspørring. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer