Orket ikke lese tilståelsen

KRISTIANSAND (Dagbladet): Kriminalsjef Arne Pedersen ble dypt rystet da han onsdag kveld fikk politiforklaringen fra Jan Helge Andersen (19) på bordet. Han klarte ikke å lese den ferdig før i går morges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ja, det var sterk kost, innrømmer kriminalsjefen overfor Dagbladet. Gjennom fire måneder har det norske folk lært seg å forbinde barnedrapene i Baneheia med Arne Pedersen.

Talsmann

Den 51-årige kriminalsjefen har i alle disse ukene vært politiets eneste offisielle talsmann. Med sin tilsynelatende uendelige tålmodighet, autoritet og velvillighet har Pedersen vunnet respekt og beundring over hvor elegant han har håndtert det enorme mediepresset. I lang tid hadde Pedersen forberedt seg på at det kunne komme et gjennombrudd. Men da det først skjedde, fikk kriminalsjefen en uventet opplevelse: - Som etterforskningsleder var det nødvendig at jeg satte meg inn i de fleste detaljer i saken. Det var jeg forberedt på og stålsatt for å takle, sier Pedersen.

Men da Andersens lange, detaljrike og direkte politiforklaring var ferdig, så orket ikke Arne Pedersen å lese alt. Han måtte legge fra seg dokumentet og utsatte forberedelsene til fengslingsmøtene til i går.

Skille

- Reaksjonene kom litt uforberedt på meg, innrømmer han. De siste dagene markerer et skille i den mest hektiske perioden i Pedersens liv. Allerede mandag kom meldingen fra Rettsmedisinsk institutt om at Jan Helge Andersens DNA-prøve stemte med funnet fra åstedet.

Kriminalsjefen innrømmer at han var i en vanskelig situasjon fordi han ikke ville lyve overfor journalistene som i månedvis har hatt egne «slot-tider» for når Pedersen kunne kontaktes på daglige telefonsamtaler.

- Vi fikk beskjed om at vi for Guds skyld ikke måtte handle før Rettsmedisinsk hadde kjørt kontrollprøve, sier Pedersen.

- Ikke løgn

På denne bakgrunn hevder han at det ikke var løgn da han tirsdag kveld hevdet at det ikke hadde kommet noe svar fra Rettsmedisinsk. Pedersen sier han ikke visste at justisminister Hanne Harlem ble orientert tirsdag ettermiddag om at DNA-prøven stemte.

- Jeg måtte holde meg til det formelle. Jeg løy ikke til pressen, fordi jeg forholdt meg til det materialet vi kunne reagere på, sier Pedersen. Kriminalsjef Pedersen sier at Baneheia-drapene nok har forandret ham på flere måter.

- Jeg har ikke vært noen god familiemann i denne perioden. Jeg har heldigvis hatt forståelsesfulle familiemedlemmer som har tatt seg av de praktiske gjøremål, slik at jeg kunne konsentrere meg om etterforskningsarbeidet.

- Spesielt tror jeg sønnene mine har savnet meg på fotballtreningen og kampene, innrømmer Pedersen. De siste fire månedene har han bare vært på én eneste fotballkamp. Da ba han journalistene pent om at de måtte godta korte svar. Bare den dagen. Når barnemordene nå er mer eller mindre oppklart, ser Arne Pedersen fram til å ta ferie.

RYSTET: Kriminalsjef Arne Pedersen taklet ikke å lese tilståelsen før i går.