Orkla kjøper seg opp i Dagbladet

Orkla ASA har kjøpt en aksjepost på ti prosent, og eier nå en fjerdedel av AS Avishuset Dagbladet. Redaksjonsklubben i Dagbladet frykter at Orkla vil tappe avisa for verdier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg er veldig skuffet. Med denne aksjeutvidelsen får Orkla en betydelig og dominerende posisjon. Det er vanskelig å spå hva de vil bruke eierandelen sin til, men det verst tenkelige scenario er at de øker sin egen fortjeneste på bekostning av Dagbladets utviklingsmuligheter både redaksjonelt og økonomisk, sier Bjørg Aftret, leder av Dagbladets redaksjonsklubb.

Lå i kortene

I mai i år vedtok generalforsamlingen i Dagbladet å endre eierbegrensningen fra 20 til 30 prosent. Dagbladets styre ga den gang sine forsikringer om at avisas uavhengighet er en klar konkurransefordel og at de ikke kjente til noen planer om å knytte Dagbladets virksomhet til et større mediekonsern. Et knapt halvår senere har Orkla ASA kjøpt seg opp til en eierandel på i overkant av 24 prosent.

- Lå dette i kortene?

- Jo, det er nok en del av en forretningstaktikken. Klubben hadde møte med alle aksjonærene i vår og fikk inntrykk av at ingen hadde planer om å kjøpe seg opp.

Investeringsobjekt

Administrerende direktør i Dagbladet, Cato Hellesjø, avviser at Orkla planlegger å selge ut Dagbladets verdier.

- Det er ingenting som skulle tilsi det.

- Hva vil Orkla med Dagbladet?

- Selskapet ser på Dagbladet som en interessant måte å investere penger på.

Hellesjø tror verken Dagblad-leseren eller de ansatte i konsernet vil merke endringer. Aftret tror neppe eierne vil blande seg inn i den redaksjonelle linjen. Men det kan tenkes at de vil omstrukturere organisasjonen, og det vil gå ut over de ansatte. Aftret frykter også for Dagbladets troverdighet.

Fagforeningene i Dagbladet skal behandle saken førstkommende torsdag.

SKUFFET: Bjørg Aftret, leder av Dagbladets redaksjonsklubb, frykter at Orkla vil tappe avisa for verdier