- Orkla selger arvesølvet

Christian Ringnes (49) får ølet i vrangstrupen da han hører at Orkla har solgt den tidligere familiebedriften.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

HOLMEN FJORDHOTELL (Dagbladet): - Dette er det verste som har skjedd på lang tid. Jeg er rasende! sier Christian Ringnes til Dagbladet.

- Nasjonal tragedie

Han rister på hodet og klarer ikke helt å slappe av. Han kikker ned på den brune flaska og kliner til:

- Et land uten et stort bryggeri med nasjonalt eierskap kan sammenliknes med en mann uten potens. Jeg vil gå så langt som å si at landet mister kjønnsorganet. Det er en nasjonal tragedie.

Det var oldefaren til Christian Ringnes, Ellef, som sammen med sin bror Amund Ringnes etablerte Ringnes Bryggeri i 1876.

- Kortsiktig tankegang

Ringnes henvender seg til de andre gjestene i restauranten:

- Har dere hørt det? Ringnes er solgt!

- Gratulerer, Christian, svarer de.

- Nei, for h..., det er ikke noe å juble for. Bryggeriet skulle aldri vært solgt. Nå har kronjuvelen forsvunnet ut av landet. Hører dere!

De andre gjestene nikker.

- Dette er kortsiktig økonomisk tankegang. Bryggerivirksomhet har alltid vært god butikk. Nå mister Norge kontrollen over et viktig marked, sier Ringnes.

Han mener at Norge er fullt av rentenister, som ikke skaper en eneste arbeidsplass.

- Den eneste muligheten for å få gjennom salget hos aksjonærene var et høyt utbytte, sier Ringnes.

Drømmen knust

Han forteller at han ikke eier flere aksjer enn at han får nok penger til å kjøpe ei kasse øl etter at utbyttet er gjort opp.

- Om 30 år så er nok Ringnes-ølet borte, da kommer Carlsberg til å bytte det ut med sine egne merker. Og det er trist. Det tar mange år å skape et ølmerke med et visst volum. Jeg vet at det har vært stor uenighet rundt salget internt i Orkla. Det er en trist dag for dem som har forsøkt å skape noe, sier Ringnes.

- Nå er min store drøm om å kjøpe tilbake familiebedriften fjernere enn noensinne. Mitt eneste håp er at bedriftsforsamlingen sier nei 3. mars. Det er på 50-årsdagen min, sier Ringnes.

FORBANNET: Eiendomsspar-sjef Christian Ringnes er rasende over salget av bryggerivirksomheten i Orkla. - Nå mister Norge kontrollen over et viktig marked.