HANDEL OG BØRS: Stein Erik Hagen holder hodet over vann - og formuen eser ut jevnt og trutt. 
HANDEL OG BØRS: Stein Erik Hagen holder hodet over vann - og formuen eser ut jevnt og trutt. Vis mer

Orkla ser mot Kina - Hagens aksjer verdt 20 mrd kroner

Orkla skal friste kineserne med kosttilskudd, syltetøy, Ballerina-kjeks og Möllers tran.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Det har vært et godt år for Orklas største eier, Canica. Det Stein Erik Hagen-kontrollerte selskapet har sett aksjeposten sin øke i verdi med 2,5 milliarder kroner siden nyttår, skriver Finansavisen i dag.

Hagen og personlig nærstående eier 249.142.000 aksjer i Orkla ASA. På dagens aksjekurs er aksjene verdt 20 milliarder kroner.

Det er er 3,7 milliarder kroner mer en på det laveste i januar. Og i tillegg fikk de utbetalt 623 millioner kroner i utbytte den 26. april.

Glad sjef

– Jeg er veldig glad for at jeg nok en gang kan rapportere om vekst. Det er det tiende kvartalet på rad med organisk vekst, uttalte Orkla-sjef Peter Ruzicka i går.

Konsernsjefen i Orkla la bak seg et godt tredje kvartal i det som så langt tyder på å bli et meget sterkt år for merkevaregiganten.

Kanskje var det derfor konsernet hadde valgt seg Oslo konserthus som arena for presentasjonen. Middelaldrende menn i dress som snakker om nøkkeltall og vekstmarginer er kanskje ikke synonymt med symfoniene som preger lokalene, men tonen av klingende mynt var som musikk i ørene for de fremmøtte, skriver avisen.

Selskapet hadde et resultat etter skatt på over 1 milliard kroner, og resultatet før skatt økte med 24 prosent fra samme tid i fjor.

Resultatet for årets ni første måneder var bare 83 millioner kroner, eller 2,4 prosent, bak det totale resultatet for 2015.

Samtidig har oppgangen i aksjekursen i det siste gjort at Orkla har passert både Hydro og Yara i markedsverdi. Orkla har en børsverdi på rundt 82 milliarder kroner, som gjør merkevarekonglomeratet til Norges fjerde mest verdifulle selskap etter Statoil, Telenor og DNB.

Kjeks og Kina

En noe morgentrøtt forsamling skvatt til da Ruzicka sa ordet Kina, og plutselig badet salen i blitzlys. For Orkla har lenge sagt at de skal satse på internasjonalt salg. Nå skal de altså satse i Kina.

På en måte.

Konsernet har alliert seg med verdens største nettvarehandel. Dermed blir det snart Ali Baba og de førti tørrvareproduktene fra Norge, skriver Finansavisen.

For Ruzicka mener selskapet har en rekke unike, norske produkter som vil være interessante i det kinesiske markedet, skriver Finansavisen.

Foreløpig er det i hovedsak kosttilskudd, syltetøy, Ballerina-kjeks og Möllers tran som skal friste kineserne, og ifølge Ruzicka er dette foreløpig mest en test på hvordan det kinesiske markedet liker de norske produktene.

– Hvor er dere om fem år med satsningen i Kina, lurte en utsendt analytiker på.

– Godt spørsmål, var det eneste Ruzicka hadde å tilby av svar.

Flere økonominyheter

- Det begynner å bli dyrt
Det har aldri vært verre, og verre skal det bli
NTNU-studenter gjorde noe som ikke er blitt gjort i Norge tidligere