Orkla setter press på Røkke

Dersom et lån på 600 millioner kroner gitt av Orkla til Norway Seafoods Holdning (NWSH) misligholdes, vil Orkla iverksette alle nødvendige tiltak for å sikre sine økonomiske interesser, heter det i en pressemelding fra konsernet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lånet på 600 millioner kroner forfaller 30. september, og Orkla har mottatt et varsel fra NWSH om at det er mulig at lånet ikke blir innfridd som forutsatt.

Pressemeldingen som ble sendt ut av Orkla onsdag kveld tyder på at konsernet vil innta en hard holdning overfor sin gamle samarbeidspartner Kjell Inge Røkke, som eier NWSH.

«Orkla har en salgsrett til Kjell Inge Røkke personlig for den del av lånet som eventuelt misligholdes», heter det i meldingen.

Dette kan tolkes som et varsel om at Orkla-konsernet er innstilt på å gå Røkke privat og selge hans eiendeler dersom lånet ikke innfris.

Ifølge Aftenposten er Røkkes hovedproblem manglende likviditet til å betale løpende forpliktelser. Dette til tross for at verdien av Røkkes viktigste investering, eierandelen på 49,9 prosent av Aker Kværner, har steget med 1,2 milliarder kroner på få måneder.

Røkkes eierselskap Aker RGI har imidlertid tatt opp milliarder av kroner i gjeld i forbindelse med store investeringer både i Aker Kværner og en rekke andre selskaper.

For å betjene gjelden har Aker RGI vært avhengig av at disse datterselskapene gir utbytte. Men de siste årene har flere av datterselskapene ikke gitt noe særlig utbytte.

NTB