Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Orkla-slakt kan gi Sveaas gigantgevinst

Christen Sveaas øyner enorm gevinst på sin Orkla-investering. Aksjeanalytikere mener Orkla er verdt over ti milliarder kroner mer enn markedet priser konsernet til i dag. Men for å hente ut gevinsten må virksomheter selges.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jens P. Heyerdahl har bygd opp et konsern som driver med alt fra salg av vaskemiddel, chips og øl til kjemikalier, aviser og meklerhus. Slike konglomerater liker dagens aksjeinvestorer dårlig. De vil heller eie aksjer i et rent medieselskap eller et rent kjemiselskap. Derfor er markedsverdien av Orkla lavere enn den reelle verdien.

Flere aksjeanalytikere Dagbladet har snakket med mener den reelle verdien av Orkla ligger opp mot 50 milliarder kroner, eller 220- 230 kroner per aksje. I dag handles aksjen for 180 kroner, hvilket gir en markedsverdi på 39 milliarder kroner. Det er denne differansen - eller rabatten - som har lokket Christen Sveaas. Ved å selge unna noe av virksomheten, håper Sveaas at Orkla vil redusere den såkalte konglomeratrabatten.

Verdifulle selskaper

Kjøpere finnes det nok av:

Foods: Større globale næringsmiddelselskap som Unilever og Proctor & Gamble kan være interessert i denne delen av Orkla. Også bergenske Rieber & Søn kan skaffe finanser til å kjøpe enkelte av selskapene. Anslått verdi: 11 milliarder kroner.

Brands: Unilever blir nevnt som den mest aktuelle kjøperen. Orkla har allerede et samarbeid med den amerikanske giganten på salg av vaskemiddel. Anslått verdi: seks milliarder kroner.

Media: Både Schibsted og A-pressen kan være interessert i noen av avisene, men får nok ikke lov til å overta hele gruppen. Det kan imidlertid Bonnier eller Marieberg være klar for. Anslått verdi: to milliarder kroner.

Drikkevarer: Orkla har puttet mesteparten av drikkevarene i selskapet Carlsberg Breweries, som de eier sammen med Carlsberg. Det danske selskapet vil sannsynligvis være interessert i å kjøpe Orklas del på 40 prosent. Anslått verdi: 12 milliarder kroner

Kjemi: Både finske Neste og italienske EniChem blir nevnt som sannsynlige kjøpere. I tillegg kan norske Hafslund være interessert i kraftrettighetene. Anslått verdi: seks milliarder kroner.

Finansielle investeringer: Orkla eier aksjer i mange likvide selskaper som det vil være få problemer med å finne kjøpere til via børsen. Anslått verdi: 27 milliarder kroner.

Ved å summere disse verdiene, legge til kontanter og andre mindre eiendeler og trekke fra Orklas gjeld, kommer man altså fram til rundt 50 milliarder kroner i netto verdi.

Lokomotiv


Spørsmålet er om Orklas nye styre, ledet av Storebrand-sjef Åge Korsvold, vil presse på for å selge virksomhetsområder.