JOBBTRØBBEL: Omar Mateen skal ha følt seg dårlig behandlet av sine kolleger på i sikkerhetsselskapet G4S. Derfor skal han ha skrytt på seg en kobling til blant annet de to mennene som stod bak terroraksjonen mot Boston Marathon. Foto:  AFP PHOTO / myspace.com / Handout / NTB scanpix
JOBBTRØBBEL: Omar Mateen skal ha følt seg dårlig behandlet av sine kolleger på i sikkerhetsselskapet G4S. Derfor skal han ha skrytt på seg en kobling til blant annet de to mennene som stod bak terroraksjonen mot Boston Marathon. Foto:  AFP PHOTO / myspace.com / Handout / NTB scanpixVis mer

Orlando-drapsmann påstod han ble hånet på jobben fordi han var muslim: 
- Jeg er 1000 prosent ekte amerikaner

Klaget på behandlingen han fikk på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omar Mateen, som skjøt og drepte 49 mennesker på homoklubben Pulse i Orlando 12.juni i år, klaget over at kollegene hans hånet ham for å være muslim, skriver nyhetsbyrået AP.

Det kommer fram i dokumenter som ble gjort tilgjengelig mandag.

Kobling til Boston-bomberne

Da Omar Mateen startet å jobbe ved St. Lucie Courthouse i Florida i 2013, skal en annen vakt ha omtalt Mateen som «en muslimsk ekstremist og en potensiell terrorist», skrev Mateen i en uttalelse til sjefene sine i sikkerhetsselskapet G4S.

«Vi må være forsiktige. Omar kan sende oss en bombe sånn at han får sine 72 jomfruer», skal en annen kollega ha sagt når det kom forsendelser i bokser til rettsbygningen, ifølge Mateens uttalelse.

Som et svar på på kollegaenes kommentarer skal Mateen ha sagt at han hadde koblinger til Dzhokhar Tsarnaev og Tamerlan Tsarnaev, de to mennene som stod bak terrorangrepet på Boston Marathon i 2013 og Nidal Hassan, som skjøt og drepte 13 personer på militærbasen Fort Hood i Texas i 2009.

«Jeg elsker USA»

Mateens kommentarer ble tatt såpass alvorlig at både FBI og arbeidsgiver undersøkte saken. I Mateens uttalelse til arbeidsgiveren gir han uttrykk for sin patriotisme og at han elsket jobben sin.

«Jeg elsker USA. Grunnen til skrytet mitt er at jeg ville tilfredsstille kollegene mine som gikk mot meg. Jeg er 1000 prosent ekte amerikaner. Jeg er mot disse terroristene. Samtlige av dem», skrev Mateen.

FBIs undersøkelser endte da også med at de ikke trodde Mateen var en terrorist, og en FBI-agent fortalte at han ikke trodde Mateen «ville gå amok».

Også året etter, i 2014, etterforsket FBI Mateen. Denne gangen var det på grunn av hans koblinger til en syrisk selvmordsbomber, som gikk i den samme moskeen som Mateen. Heller ikke her konkluderte FBI med at Mateen var til noen fare for sine omgivelser.

IS påtok seg ansvaret

Mateen var amerikansk statsborger født i USA med afghanske foreldre. I lydopptak fra samtalene Omar Mateen hadde med nødsentralen (911) i forbindelse med terrorangrepet, sverget han troskap til Den islamske stat (IS), samt den rivaliserende Nusrafronten.

IS tok på seg ansvaret for angrepet, men hvorvidt de faktisk står bak er ikke klart. Etterforskningen har så langt ikke avdekket noen kontakt mellom Mateen og utenlandske terrorgrupper.

Mateen ble drept av politiet etter tre timers forhandlinger.