NYE OPPLYSNINGER: FBI-agent Ron Hopper opplyste om deres etterforskning av Orlando-skytteren. Foto:  REUTERS/Kevin Kolczynski
NYE OPPLYSNINGER: FBI-agent Ron Hopper opplyste om deres etterforskning av Orlando-skytteren. Foto:  REUTERS/Kevin KolczynskiVis mer

Orlando-skytteren ble etterforsket to ganger for terrortilknytning. Kjøpte to våpen over disk denne uka

FBI bekrefter at Omar Mir Seddique Mateen (29) er gjerningsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omar Mir Seddique Mateen er den antatte gjerningsmannen etter at 50 mennesker ble drept på homoklubben Pulse.

I kveld kom det føderale politiet FBI med en oppdatering om mannen, hvor det kom fram at mannen har vært under etterforskning av FBI to ganger for mulige bånd til kjente terrorister.

Bånd til selvmordsbomber

Den første gangen var i 2013. Etter at han ble avhørt da, fant ikke FBI noen grunn til å fortsette etterforskningen, opplyste FBI-agent Ron Hopper.

I 2014 kom han igjen under lupen til FBI, da for mulige bånd til en amerikansk selvmordsbomber. FBI fant imidlertid ut at kontakten hadde vært minimal, og saken ble henlagt.

OBAMA: President Barack Obama om massakren der 50 ble drept. Video: AP Vis mer

Samtidig kom det opplysninger om at Mateen kjøpte to lovlige våpen denne uka.

- Hvordan i allverden kunne han få statlig våpenlisens hvis han ble etterforsket for terror? ble Hopper spurt på pressekonferansen.

- Det var ingenting som kunne holde etterforskningen i live, sier Hopper.

Ringte nødtelefon

Mateen ringte nødtelefonen på 911 og sverget troskap til IS og terrorgruppas leder Abu Bakr al-Baghdadi, opplyste Hopper på pressekonferansen.

Kilder forteller også til kanalen NBC News at terroristen også hyllet Tsarnajev-brødrene – som drepte tre i et terrorangrep mot Boston Marathon i 2013.

FLORIDA: En mor fortviler over uvissheten rundt sønnens tilstand. Venner av sønnen har fortalt henne hva som skjedde, men ingen kan si hvor han er nå. Video: CNN Vis mer

Ifølge CNN ringte han nødtelefonen 20 minutter ut i angrepet. Mateen ble skutt og drept av politiets spesialstyrker etter tre timers beleiring.

– Han var ikke en stabil person. Han slo meg. Han kunne banke meg bare fordi klesvasken ikke var ferdig, sier ekskona som skilte seg fra ham i 2011, til Washington Post.

Etter avsløringen om nødsamtalen, kom IS' propagandakanal Amaq Agency med påstander om at IS står bak angrepet, og at Mateen var en soldat for IS. De har imidlertid ikke framlagt noe bevis for dette.

FLORIDA: En av dem som var inne på nattklubben da skuddene ble avfyrt forteller om den fatale kvelden. Vis mer

Mateen jobbet i sikkerhetsselskapet G4S i Florida siden 2007.