JOBBET FOR SIKKERHETSSELSKAP: Den antatte gjerningsmannen etter masseskytingen i Orlando jobbet for sikkerhetsselskapet G4S og bar våpen i forbindelse med jobben, opplyser selskapet til Reuters. Foto: Reuters/NTB Scanpix
JOBBET FOR SIKKERHETSSELSKAP: Den antatte gjerningsmannen etter masseskytingen i Orlando jobbet for sikkerhetsselskapet G4S og bar våpen i forbindelse med jobben, opplyser selskapet til Reuters. Foto: Reuters/NTB ScanpixVis mer

Orlando-skytteren jobbet for sikkerhetsselskap - bar våpen på jobben

Den antatte gjerningsmannen i Orlando jobbet for sikkerhetsselskapet G4S og bar våpen på jobb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Omar Mir Seddique Mateen, den antatte gjerningsmannen etter skytemassakren i Orlando, jobbet i sikkerhetsselskapet G4S. Han bar våpen i forbindelse med jobben, bekrefter selskapet overfor nyhetsbyrået Reuters.

- Han var en bevæpnet sikkerhetsoffiser, sier David Satterfield, talsperson for G4S, til Reuters.

Orlando-skytteren hadde vært ansatt av selskapet siden 10. september 2007.

Amerikanske medier beskriver den antatte gjerningsmannen som bodybulider, og en religiøs mann. Han hadde på et tidspunkt et ønske om å bli politi, men gjorde aldri noe for å realisere det.

- Mateen gikk til bønn tre eller fire dager i uka, ofte sammen med sønnen sin. Han var ikke veldig sosial, men han har aldri vist tegn til vold, sier Iman Syed Shafeeq Rahman.

Frigir navn på ofre

Sent søndag kveld offentliggjorde myndighetene de første navnene til de drepte i skytemassakren.

Lokale myndigheter har så langt navngitt ti av de 50 drepte ofrene etter skytemassakren på utestedet Pulse i Orlando natt til søndag: Byen publiserer fortløpende navnene på de drepte på en hjemmeside som er opprettet i etterkant av massakren. De ti er:

  • Edward Sotomayor Jr., (34)
  • Stanley Almodovar III, (23)
  • Luis Omar Ocasio-Capo, (20)
  • Juan Ramon Guerrero, (22)
  • Eric Ivan Ortiz-Rivera, (36)
  • Peter O. Gonzales-Cruz, (22)
  • Luis S. Vielma, (22)
  • Kimberly Morris, (37)
  • Eddie Jamoldroy Justice (30)
  • Darryl Roman Burt II (29)

«På denne utrolig vanskelige dagen, tilbyr vi vår kondolanse til ofrene og deres familier. Vi jobber ustanselig med å skaffe så mye informasjon som mulig til familiene, så de kan begynne sin sorgprosess», skriver de lokale myndighetene.

50 personer er drept og 53 skadd etter en massakre mot homoklubben Pulse i Orlando i Florida i natt, lokal tid.

Det gjør det til den verste masseskytingen i amerikansk historie

- Så bare døde mennesker

Vitner og overlevende etter angrepet har beskrevet grusomme scener fra massakren. Ray Rivera (42) jobbet som DJ på klubben da skytingen begynte. Først trodde han det var noen som hadde fyrt opp kinaputter, så han skrudde ned volumet på reggae-låta han spilte for å høre bedre. Men smellene ga seg ikke, og raskt ble han klar over alvoret i situasjonen.

- Jeg så døde kropper på gulvet. Folk lå over alt. Det var kaos, alle prøvde å komme seg ut, sier han til New York Times.

Joshua McGill forteller NBC News at han og noen venner gjemte seg inne på et bakrom på utestedet, før de klarte å flykte ut.

FLORIDA: En av dem som var inne på nattklubben da skuddene ble avfyrt forteller om den fatale kvelden. Vis mer

- Jeg hørte mer skyting og kastet meg bak en bil, som jeg krøp under. Da så jeg en person som kom snublende ut av klubben, dekket av blod, som jeg hjalp under bilen.

- Jeg så bare døde mennesker på bakken, sier Chris Hansen til CNN.

Han sto i baren da skytingen startet og kastet seg ned på gulvet før han krøp på albuene og knærne for å komme seg ut. Folk flyktet ut bakdøra. Etter hvert kom gjerningsmannen inn i nattklubben og tok gisler.

- Da jeg kom ut på andre siden av gata var det folk som bare ... det var blod overalt. Jeg hjalp en som lå nede, som jeg ikke visste om var død eller levende, sier Hansen.

- Jeg tok av meg bandanaen, knyttet en knute og pakket den inn i hullet, kulehullet i ryggen hans. For kula gikk ikke gjennom, den ble værende inni. Den andre personen jeg hjalp var skutt i armen, sier Hansen.

Omar Mateen (29) pekes ut som den antatte gjerningsmannen bak, og FBI etterforsker massekytingen som terrorisme. Det bekreftet USAs president Barack Obama under en tale om massakren i kveld.

- Vi vet nok til å si at dette er en terrorhandling, sier han.

Faren til Omar Mateen, Seddique Mateen, har støttet Taliban og fordømt pakistanske myndigheter, ifølge avisa Washington Post.

- Sverget trosskap til IS

Avisa skriver at han i et TV-program kalt «Durand Jirga Show» snakker om en rekke politiske temaer. Programmet blir kringkastet i California på en kanal kalt «Payam-e-Afghan».

I et intervju med NBC News sa faren at angrepet ikke var religiøst motivert, og forklarte at Omar hadde blitt svært sint da han så to menn kysse.

NBC News melder at Omar ringte nødtelefonen på 911 før skytingen og sverget troskap til IS.

I etterkant har IS' propagandakanal Amaq Agency kommet med påstander om at IS står bak angrepet, og at Mateen var en soldat for IS, skriver blant annet etterretningssiden SITE. De har imidlertid ikke framlagt noe bevis for dette, og flere påpeker at meldingene kommet etter at amerikanske medier skrev at Mateen sverget troskap til IS.

SØRGER: Ray Rivera jobbet som DJ på homseklubben Pulse, da skytingen startet natt til søndag. Her blir han trøstet av en venn utenfor kontorene til Orlando-politiet. Foto: Joe Burbank/Orlando Sentinel/AP/NTB Scanpix
SØRGER: Ray Rivera jobbet som DJ på homseklubben Pulse, da skytingen startet natt til søndag. Her blir han trøstet av en venn utenfor kontorene til Orlando-politiet. Foto: Joe Burbank/Orlando Sentinel/AP/NTB Scanpix Vis mer