ALLE GARDINENE ER TRUKKET FOR: Dette huset, som ligger i byen Port St. Lucie, omtrent to timer fra Orlando, er registrert bostedsadresse for den 29 år gamle terroristen. Foto: WENN.com/NTB Scanpix
ALLE GARDINENE ER TRUKKET FOR: Dette huset, som ligger i byen Port St. Lucie, omtrent to timer fra Orlando, er registrert bostedsadresse for den 29 år gamle terroristen. Foto: WENN.com/NTB ScanpixVis mer

Orlando-terroristens familie til Dagbladet: - Ikke en god tid

- Det må ha vært et forferdelig sjokk for dem.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FLORIDA (Dagbladet): Teknikere og etterforskere fra det føderale politiet FBI og en lang rekke andre polititjenester som etterforsker terrorhandlingen i Orlando har jobbet på spreng i huset der foreldrene til massedrapsmannen Omar Mateen bor.

Huset, som ligger i byen Port St. Lucie, er også registrert bostedsadresse for den 29 år gamle terroristen, men det hersker en viss usikkerhet om det faktisk var her eller et annet sted han den siste tida har hatt fast tilhold.

Når Dagbladet kommer til huset har det store politioppbudet nylig forlatt stedet.

- Vi er ferdige med det vi skal gjøre her. Stedet er gjennomsøkt og vi har snakket med alle vi vil snakke med, sier politisersjant Rick Schichtel til Dagbladet.

Alle gardinene er trukket for, men det står to biler i oppkjørselen. Når Dagbladet ringer på døra, høres lyder fra innsiden og et mann titter ut gjennom den nedtrukne persiennen på innsiden av glasset i ytterdøra.

- Det er ikke en god tid for å snakke nå, sier han gjennom døra.

- Det må ha vært et forferdelig sjokk for dem. Vi må huske på at familien der inne er helt uskyldige i denne tragedien, sier politibetjent Schichtel.

I USA: Dagbladets journalist Tore Bergsaker. 
I USA: Dagbladets journalist Tore Bergsaker.  Vis mer

Ville bli politi

Natt til mandag ble det kjent at Mateen har jobbet i sikkerhetsselskapet G4S siden 2007. Han bar også våpen i forbindelse med jobben.

- Han var en bevæpnet sikkerhetsoffiser, sier David Satterfield, talsperson for G4S, til Reuters.

Amerikanske medier beskriver Mateen som bodybulider, og en religiøs mann. Han hadde på et tidspunkt et ønske om å bli politi, men gjorde aldri noe for å realisere det.

Syed Shafeeq Rahman, en imam ved Islamic Center i Fort Pierce, forteller ABC News at Mateen har gått jevnlig i moskéen de siste ti åra.

- Mateen gikk til bønn tre eller fire dager i uka, ofte sammen med sønnen sin. Han var ikke veldig sosial, men han har aldri vist tegn til vold, sier Rahman.

- Etter min mening hadde angrepet ingenting å gjøre med IS, sier Rahman, som tror det heller skyldes mulige psykiske problemer, ifølge NTB.

Sverget troskap til IS

NBC News meldte søndag at Omar Mateen ringte nødtelefonen på 911 før skytingen og sverget troskap til den såkalte Islamske Stat (IS).

I etterkant har også IS' propagandakanal Amaq Agency kommet med påstander om at IS står bak angrepet, og at Mateen var en soldat for IS, skriver blant annet etterretningssiden SITE. De har imidlertid ikke framlagt noe bevis for dette, og flere påpeker at meldingene har kommet etter at amerikanske medier skrev at Mateen sverget troskap til IS.

STORT POLITIOPPBUD: Et stort antall politifolk jobbet søndag med å sikre mulige bevis i huset til den antatte Orlando-terroristen Omar Mateen. Da Dagbladet kom til huset hadde det store politioppbudet nylig forlatt stedet.
 Foto: Joe Cavaretta/SF Sun Sentinel/Polaris/NTB Scanpix
STORT POLITIOPPBUD: Et stort antall politifolk jobbet søndag med å sikre mulige bevis i huset til den antatte Orlando-terroristen Omar Mateen. Da Dagbladet kom til huset hadde det store politioppbudet nylig forlatt stedet. Foto: Joe Cavaretta/SF Sun Sentinel/Polaris/NTB Scanpix Vis mer