DØMT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum er i Borgarting lagmannsrett dømt til fire år og tre måneders fengsel. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DØMT: Pensjonert orlogskaptein, Bjørn Stavrum er i Borgarting lagmannsrett dømt til fire år og tre måneders fengsel. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Orlogskaptein dømt til fengsel i Nigeriabåt-saken

Den tidligere orlogskapteinen Bjørn Stavrum er dømt til fengsel i fire år og tre måneder for passiv grov korrupsjon, grov utroskap og grovt underslag i den såkalte Nigeriabåt-saken.

Orlogskaptein Bjørn Stavrum et dømt til fengsel i fire år og tre måneder i den såkalte Nigeriabåt-saken. Det skjer etter en ankebehandling i Borgarting lagmannsrett.

Bakgrunnen for tiltalen er Dagbladetsavsløringer om at minst 13 utrangerte marinefartøy har gått fra Norge til paramilitære i Vest-Afrika.

Dagbladet avslørte i 2014 hvordan Forsvarets marinefartøy ble solgt til en tidligere krigsherre i Nigeria. Mannen som håndterte salget, orlogskaptein Bjørn Stavrum, ble i mai i fjor dømt til fire år og åtte måneders fengsel for grov korrupsjon, grovt underslag, grovt økonomisk utroskap, grovt tyveri og brudd på eksportkontroll-loven.

Han anket saken til Borgarting lagmannsrett, som nå har funnet Stavrum skyldig på alle tiltaleposter.

Video originally published on dagbladet.no/dbtv.no on 26.11.2015 DETTE ER SAKEN: Den grumsete suppa av forsvarets tabber forklart på fem minutter. Video: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer

Dommen ble satt fem måneder lavere enn i tingretten fordi det hadde gått for lang tid fra tingrettens dom til ankeforhandlingen.

I tillegg til fengselsstraffen inndras 1 041 379 kroner, og Stavrum må betale 2 748 750 kroner i erstatning til Forsvaret.