Ormen Lange: 66 milliarder kr

Byggearbeidet koster 2. millioner kroner i timen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag ble det første, symbolske spadetaket tatt på gigantanlegget i Nyhamna i Aukra kommune i Møre og Romsdal. I 2007 skal anlegget til formidable 66 milliarder kroner stå ferdig til produksjon.

- I omfang blir vel Ormen Lange omtrent som å bygge pyramidene i Egypt, sier Hydro-direktør Bengt Lie Hansen.

Første spadetak

Det var ordfører Aud Mork som fredag stakk spaden i jorda og erklærte anleggsarbeidene for startet, men da hadde Skanska allerede startet sine maskiner noen hundre meter bortenfor.

Administrerende direktør i Skanska, Petter Eiken, sier til NTB at de største og tyngste anleggsmaskinene som finnes i verden etter hvert vil rulle inn på Nyhamna. 100-tonns gravemaskiner og hjullastere, og 400 av Skanskas anleggsarbeidere, skal i månedene som kommer planere området.

- Kontrakten i Aukra er den mest intense vi har hatt noen gang. Hver eneste arbeidsdag vil vi produsere for 5 millioner kroner her ute, sier Eiken.

Da snakker han kun om anleggskontrakten på 1 milliard kroner.

Betaler seg

Ormen Lange vil alene produsere gassmengder tilsvarende 25 prosent av hele Norges gassproduksjon og gjøre Norge til verdens tredje største gassnasjon, etter Russland og Canada. Gassen skal hentes opp av havet 10 mil utenfor Nyhamna, foredles på land og sendes videre i rør til Easington i England gjennom gassrørledningen Langeled. Dette blir verdens lengste gassrørledning under vann.

Det er også håp om at gass skal gi lokale og regionale ringvirkninger. Det er tilrettelagt for lokal gassbruk, men foreløpig vet ingen hva denne gassen vil koste. Lokale næringslivsledere mener staten bør ta grunnlagsinvesteringene for å få gassen fram til bysentra og større industribedrifter.

Det er store investeringer som gjøres i Ormen Lange-utbyggingen, men ifølge Norsk Hydro vil inntektene i løpet av de om lag 40 årene Ormen Lange-feltet er i drift være mellom 400 og 500 milliarder kroner.

Stor vilje


Hydros prosjektdirektør for landanlegget på Nyhamna, Terje Uthus, sier at det både ligger stor vilje og ingeniørkunst på høyt plan bak utbyggingen av Ormen Lange-anlegget.

- I dag har vi startet på et industrieventyr av de sjeldne i Norge, sier han.

På det meste vil 2.500 personer arbeide på Nyhamna samtidig, men i løpet av årene fram til oktober 2007 vil rundt 10.000 ha jobbet på prosjektet i kortere eller lengre perioder.

Uthus mener mulighetene for det lokale næringslivet er store, både i anleggsfasen og driftsfasen. 600 bedrifter har knyttet seg på leverandørnettet for Ormen Lange, og de fleste av disse bedriftene er hjemmehørende i Møre og Romsdal.

Ordfører Aud Mork ser store muligheter fremover. - Ormen Lange har allerede skapt stor optimisme, og mulighetene for kommunen er store, sier hun.

Kommunen vil innkassere rundt 90 millioner kroner årlig i eiendomsskatt fra Ormen Lange-anlegget.

(NTB)

I dag startet byggingen av Ormen Lange-anlegget. Prosjektdirektør for landanlegget, Terje Uthus i Hydro og ordfører Aud Mork i Aukra tok det første, symbolske spadetaket på gigantanlegget.