HENGER I EN TYNN TRÅD:  Medinaormen kan bli den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet. Foto:AP Photo/Olivier Asselin
HENGER I EN TYNN TRÅD: Medinaormen kan bli den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet. Foto:AP Photo/Olivier AsselinVis mer

Ormen som bosetter seg i mennesker kan bli én meter lang

Nå kan den bli den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medinaormen kan bli inntil én meter lang og kommer ut gjennom huden på sin menneskelige vert, først ett år etter at man har blitt infisert.

På midten av 80-tallet ble så mange som 3,5 millioner mennesker rammet av parasittsykdommen årlig.

I 2015 hadde tallet sunket til 22, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO). Forskere mener det tyder på at menneskeheten snart kan ha utryddet parasitten som lammer sine ofre i flere uker. 

Det vil i så fall være den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet, og den første sykdommen som har blitt utryddet uten bruk av vaksiner, skriver organisasjonen Carter Center i en pressemelding.

Organisasjonen ble i sin tid stiftet at USAs tidligere president Jimmy Carter. 

Håper på utryddelse innen 2 år Eks-presidenten sier han jobber for at parasitten skal være totalt utryddet i løpet av de neste to årene, melder BBC.

- Dette er veldig spennende, utfordrende og innimellom en frustrerende erfaring for oss. Vi håper at neste år kan bli et år fritt for tilfeller, men vi må bare fortsette å jobbe med lokalsamfunnene sykdommen rammer, sier Carter selv, ifølge den britiske kanalen.

Parasitten, hvis medisinske navn er dracunculus medinensis, er en rundorm som nå bare forekommer i fire land i Afrika. Parasitten, som kan bli én meter lang er ikke dødelig.

Den fører derimot til ekstreme smerter hos sin menneskelige vert, som i mange tilfeller ikke er i stand til å bevege seg som følge av smertene.

Parasitten bæres av små fluer som oppholder seg i vann.

Når folk drikker vannet, svelger de medinalarvene som dermed kan begynne å utvikle seg til en orm. Etter rundt ett år, når ormen har vokst seg én meter lang, begynner den å grave seg gjennom huden.

- Har unngått 88 mill tilfeller En av de største utfordringene med å få bukt med parasitten er krig og konflikt i landene som den har vært et problem i.

Blant annet derfor er Storbritannias utviklingsminister Nick Hurd imponert over at sykdommen kanskje snart kan være utryddet.

- Det faktum at vi nå er svært nærme å utrydde denne ormen er en av de største helsebragdene noensinne. Carter sa at rundt 88 millioner tilfeller har blitt unngått i løpet av de siste 30 årene og det er virkelig en grusom sykdom, sier Nick Hurd ifølge BBC.

Utviklingsministeren mener også at komplett utryddelse vil gi hjelpearbeiderne mulighetene til å sette ressursene inn andre steder.

- Når vi først har utryddet den, så trenger vi ikke å bruke en dollar på å bekjempe den i framtida, sier Nick Hurd.