Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ormen som bosetter seg i mennesker kan bli én meter lang

Nå kan den bli den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet.

 HENGER I EN TYNN TRÅD:  Medinaormen kan bli den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet. Foto:AP Photo/Olivier Asselin
HENGER I EN TYNN TRÅD: Medinaormen kan bli den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet. Foto:AP Photo/Olivier Asselin Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Medinaormen kan bli inntil én meter lang og kommer ut gjennom huden på sin menneskelige vert, først ett år etter at man har blitt infisert.

På midten av 80-tallet ble så mange som 3,5 millioner mennesker rammet av parasittsykdommen årlig.

I 2015 hadde tallet sunket til 22, ifølge Verdens Helseorganisasjon (WHO). Forskere mener det tyder på at menneskeheten snart kan ha utryddet parasitten som lammer sine ofre i flere uker. 

Det vil i så fall være den første parasittsykdommen som noen gang har blitt utryddet, og den første sykdommen som har blitt utryddet uten bruk av vaksiner, skriver organisasjonen Carter Center i en pressemelding.

Organisasjonen ble i sin tid stiftet at USAs tidligere president Jimmy Carter. 

Håper på utryddelse innen 2 år Eks-presidenten sier han jobber for at parasitten skal være totalt utryddet i løpet av de neste to årene, melder BBC.

- Dette er veldig spennende, utfordrende og innimellom en frustrerende erfaring for oss. Vi håper at neste år kan bli et år fritt for tilfeller, men vi må bare fortsette å jobbe med lokalsamfunnene sykdommen rammer, sier Carter selv, ifølge den britiske kanalen.

Parasitten, hvis medisinske navn er dracunculus medinensis, er en rundorm som nå bare forekommer i fire land i Afrika. Parasitten, som kan bli én meter lang er ikke dødelig.

Den fører derimot til ekstreme smerter hos sin menneskelige vert, som i mange tilfeller ikke er i stand til å bevege seg som følge av smertene.

Parasitten bæres av små fluer som oppholder seg i vann.

Når folk drikker vannet, svelger de medinalarvene som dermed kan begynne å utvikle seg til en orm. Etter rundt ett år, når ormen har vokst seg én meter lang, begynner den å grave seg gjennom huden.

- Har unngått 88 mill tilfeller En av de største utfordringene med å få bukt med parasitten er krig og konflikt i landene som den har vært et problem i.

Blant annet derfor er Storbritannias utviklingsminister Nick Hurd imponert over at sykdommen kanskje snart kan være utryddet.

- Det faktum at vi nå er svært nærme å utrydde denne ormen er en av de største helsebragdene noensinne. Carter sa at rundt 88 millioner tilfeller har blitt unngått i løpet av de siste 30 årene og det er virkelig en grusom sykdom, sier Nick Hurd ifølge BBC.

Utviklingsministeren mener også at komplett utryddelse vil gi hjelpearbeiderne mulighetene til å sette ressursene inn andre steder.

- Når vi først har utryddet den, så trenger vi ikke å bruke en dollar på å bekjempe den i framtida, sier Nick Hurd.