-  Ormepiller kan drepe hunden din

Hoggormmedisin øker faren for at hunden kan dø som en følge av bittet dersom den beveger seg mye.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange dyreeiere kjøper Prednisolontabletter som de gir til hunden som førstehjelp umiddelbart dersom hunden blir bitt av orm på tur i skogen. Nå går Norges veterinærhøgskole ikke lenger god for bruken av medikamentet som førstehjelp. Årsaken er at det i 2004 ble publisert et studie med analyse av faktorer som øker dødeligheten for hunder bitt av giftslanger. Studiet viser blant annet at bruk av kortisolpreparater er knyttet til økt dødelighet blant hunden som er bitt av hoggorm.

Overlege Steinar Madsen ved Statens legemiddelverk forteller at en gikk bort fra å bruke den såkalte «ormepillen» til mennesker som førstehjelpsbehandling for over ti år siden.

-  Jeg vet at pillene fortsatt brukes på dyr, men de har ikke mer effekt på dyr enn på mennesker. Bruken av tablettene henger igjen fra gamle dager, sier Madsen.

Veterinærer i villrede

Geir Erik Berge, rådgiver for Lifeline (produsent av sylindere for tabletter) og spesialist på hunde- og kattesykdommer ved Nordberg dyreklinikk, er uenig i at prednisolontabletter er uten virkning. Han sier at det er ulike oppfatninger innen vitenskapelige publikasjoner angående kortisonstoffers plass i behandling av ormebitt.

-  Diskusjonen har mange forskjellige faglige aspekter og nyanser som tidspunkt, dosering og varighet, og dette diskuteres livlig i faglige kretser. Den omtalte artikkel tar ikke opp kortisons effekter som førstehjelpsbehandling, og artikkelforfatteren tar selv forbehold om hvorledes dataene skal tolkes, sier Berge.

-  Dersom et firma prøver å påvirke dyreeiers medikamentvalg, er det oppsiktsvekkende, sier Nils Søli professor i farmakologi ved Norges veterinærhøgskole.

Oppgitt

 ALDRI FÅTT HOGGORMMEDISIN: Barrera (8) eies av veterinær Ragnar Thomassen. Han frykter mange eiere drøyer med å dra til veterinær dersom de har gitt hunden ormepille etter bittet. Sylinderen på bildet er hengt på for anledningen. Foto: Kristin Svorte
ALDRI FÅTT HOGGORMMEDISIN: Barrera (8) eies av veterinær Ragnar Thomassen. Han frykter mange eiere drøyer med å dra til veterinær dersom de har gitt hunden ormepille etter bittet. Sylinderen på bildet er hengt på for anledningen. Foto: Kristin Svorte Vis mer

Søli er oppgitt over Berges argumenter og mener Berge ikke har dokumentasjon som viser at tablettene har effekt.

-  Det finnes ingen dokumentasjon på at bruk av kortisontabletter som førstehjelp kjøper hunden tid ved hoggormbitt, sier professor Søli.

Mange veterinærer er nå i villrede om hva som er riktig.

-  Det kan ha negativ effekt om eier gir hunden tabletter og dermed tenker at hunden kan gå til bilen eller veterinæren selv, noe den vil være i stand til ettersom tablettene har en smertestillende effekt. Giften sprer seg raskere ved bevegelse, sier Søli.

Humant preparat

-  Våre vitenskapelige undersøkelser i forbindelse om medikamentets effekt stammer fra mennesker, sier Lisbet Rognerud hos Nycomed Pharma som produserer Prednisolontablettene.

I preparatetomtalen som ble godkjent av Statens legemiddelverk i 2002 står det blant annte at preparatet er godkjent for bruk på hund etter ormebitt.

-  Vi forholder oss til at Statens legemiddelverk har godkjent omtalen, sier Rognerud.