Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ørn fanger farlige droner i luften som om de var bytte

Politiet i Nederland tester ut unik metode for å fange fiendtlige droner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Droner er blitt stadig billigere - og et økende antall mennesker velger å skaffe seg en. Det er ikke helt uproblematisk. Noen ganger skaper de små flygemaskinene et problem for nødetatene, som for eksempel under storbrannen i Lærdal.

I framtiden vil slike problemer trolig bli enda vanligere.

Banebrytende Derfor har politiet i Nederland jobbet med å utvikle en metode hvor rovfugler brukes til å fange droner - angivelig først i verden.

- Det er situasjoner hvor droner ikke har lov til å fly, nesten alltid av sikkerhetsgrunner. Det er eksempler på at en luftambulanse vil lande, men ikke kan fordi en eller annen der ute flyr med drone. Du kan også se for deg at folk ønsker å ta vakre bilder av et arrangement og får en drone til å fly over en folkemengde, men hvis dronen faller ned, kan den være farlig med folk, forklarer innovasjonsmanager Mark Wiebe i politiet i Nederland i en presseuttalelse.

Alliert med selskap Politiet i Nederland har alliert seg med firmaet «Guards from Above», som spesialiserer seg på å trene ørner for formålet.

I FLUKT: Videoen viser at ørnen med letthet unngår rotorene til dronen, og snapper den opp i lufta. Foto: Skjermdump, politiet i Nederland.
I FLUKT: Videoen viser at ørnen med letthet unngår rotorene til dronen, og snapper den opp i lufta. Foto: Skjermdump, politiet i Nederland. Vis mer

Selskapet har offentliggjort en video som viser hvordan en ørn tar igjen en drone i luften, griper den med klørne sine, og flyr bort med den.

- Noen ganger kan en lavteknologisk løsning for et høyteknologisk problem være mer åpenbar enn det virker til å begynne med. Det er tilfelle med våre spesialtrente fugler. Ved å bruke disse fuglenes naturlige instinkter, kan vi tilby en effektiv løsning til en ny trussel, sier Guards from Aboves direktør Sjoerd Hoogendoorn i en egen uttalelse.
 
Ser på drone som bytte I sin uttalelse forklarer politiet - som har fått oppmerksomhet av nettaviser verden over - at ørnen ser på dronen som et bytte, og tar den med til et trygt område, hvor den får fred fra andre fugler og mennesker.

Ifølge uttalelsen, vil de bestemme seg for om ørnemetoden er verdt å satse på om noen måneder, eller om de istedet skal gå for andre løsninger.
 
Dagbladet har vært i kontakt med Politidirektoratet, som ikke ønsker å kommentere om noe lignende kan være aktuelt å teste ut i Norge.