Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Ørnen har styrtet

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Samme dag som Arbeiderpartiet trommet sammen sine to havarikommisjoner, kom den første meningsmålingen som viser en oppslutning under 20 prosent. Bedre kan ikke tilstandene i det som en gang ble kalt ørnen blant partiene, illustreres. Partiet er på randen av oppløsning, og er i dag ett av fire mellomstore partier. Striden omkring det delte lederskapet har bare hatt negative virkninger også etter at saken egentlig er løst ved at Thorbjørn Jagland trakk seg. Nå trues også Jens Stoltenbergs posisjon. Han er kommet skadeskutt ut av prosessen, og det må reises berettiget tvil om han har tilstrekkelig tillit til å gjenreise partiet.
  • Partiet skal nå meisle ut en politikk som kan samle troppene og ha appell blant velgerne. Bare ett år etter at partiet vedtok sitt program, begynner man nå fra grunnen igjen. Hittil har signalene gått ut på at partiet må finne tilbake til sine gamle verdier og legge kursen mot venstre. I tråd med det fremmes krav om mer stat og styring i gammel sosialdemokratisk ånd. Dette skal bryte med den høyredreiningen partiet slo inn på i 80-åra, og som også ble kalt modernisering. Det var en snuoperasjon dagens ledelse var arkitekter bak.
  • Spørsmålet er om motsetningene i dagens samfunn passer inn på den såkalte høyre- venstre-aksen, og om løsningene fins i velbrukte oppskrifter. De som velger en slik innfallsvinkel, må jo heller gå til høyre enn til venstre for å vinne velgere. For de tradisjonelle høyrepartiene nærmer seg 50 prosents oppslutning, og SV må være en alliert i et slikt partimønster. Derfor er den gamle oppfatningen av det politiske landskapet ubrukelig som veiviser for å føre Arbeiderpartiet ut av uføret. I våre dager går motsetninger og interesser på kryss og tvers, og det høyteknologiske og globaliserte samfunnet stiller oss overfor helt andre utfordringer enn tidligere. Nye tider krever nye løsninger. Det har andre sosialdemokratiske partier i Europa erkjent. Arbeiderpartiets redning kan umulig være å slå motoren i revers.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!