Ørner skal beskytte turister mot måkeangrep

Flere turister har blitt sendt til sykehus etter angrep. Nå skal ørnene få slutt på problemet.

SKAL HJELPE: Ørnen Kojak skal bistå i arbeidet med å holde måkene unna. Her sammen med James Herbert. Foto: Graham Hunt / BNPS
SKAL HJELPE: Ørnen Kojak skal bistå i arbeidet med å holde måkene unna. Her sammen med James Herbert. Foto: Graham Hunt / BNPSVis mer

Stranda i kystbyen Lyme Regis i Dorset i Storbritannia har lenge vært plaget av måker. De siste åra har flere turister blitt angrepet av måkene, som tilsynelatende ser dem som en trussel mot hekkeområdet sitt.

Flere ganger har turister trengt behandling på sykehus etter angrepene.

Men nå har rådmannen funnet en løsning.

To ørner - Winnie og Kojak - patruljerte denne uka over stranda, og skremte vekk måkene. Det skriver The Telegraph.

- Vi har hatt et stort måkeproblem i en stund nå og har prøvd flere metoder for å unngå at de lander. Det er ikke bare at de stjeler mat, men vi har også hatt tilfeller der de uprovosert har angrepet familier, noe som har vært veldig skremmende for de involverte, sier rådmann Mark Green.

FREKKE TYVER: Stranda har slitt med å holde måkene unna turistene. Foto: Graham Hunt / BNPS
FREKKE TYVER: Stranda har slitt med å holde måkene unna turistene. Foto: Graham Hunt / BNPS Vis mer

Prøvde forbud

I fjor ble det besluttet et forbud mot å mate måkene. De som brøt forbudet på Lyme Regis og West Bay fikk en bot på 100 pund.

Likevel vedvarte problemene på stranda, som er bakgrunnen for at ørnene har fått teste seg i kampen mot måkene.

- Hvis denne prøveperioden fungerer, kan jeg definivt se for meg at de blir brukt igjen gjennom sommeren. Det er ikke billig, så vi kan ikke ha dem her hver dag, men muligens kan vi ha dem her på de travleste dagene, sier Green.

FREKKE: Vi har hørt (og for så vidt opplevd selv) at måkene er ekstra frekke i år. Sjekk hvordan det gikk da vi satt oss ned med McDonalds-mat på Aker Brygge i Oslo :eyes: FOTO: Helén Skogstad KLIPP: Angelica Martinsen. Vis mer

Martin Ballam i Xtreme Falconry, som eier ørnene, sier til Express at måkene ser på ørnene som en trussel, og dermed holder avstand.

- Vi kommer ikke til å skremme alle måkene, det er ikke slik naturen fungerer, men om vi kan bidra til å hjelpe, er vi glade for det, sier han.

PRØVEPERIODE: Rådmannen tester nå ut ørnenes arbeid, og vil fortsette å bruke dem mot sommeren. Her er Winnie sammen med Kyle Smaldon. Foto: Graham Hunt / BNPS
PRØVEPERIODE: Rådmannen tester nå ut ørnenes arbeid, og vil fortsette å bruke dem mot sommeren. Her er Winnie sammen med Kyle Smaldon. Foto: Graham Hunt / BNPS Vis mer

- Brilliant

Kelly Hutchings, som jobber på en kafé ved stranda, sier til Telegraph at det er betydelig færre måker ved stranda nå som ørnene har fått jobben.

- Det er brilliant. Vi har hundrevis av måker her til vanlig, og det er minst ett angrep om dagen, sier hun.

Skadedyrbekjemper Trond Evensen, som har jobbet ved skadedyrbutikken.no i 18 år, sier til Dagbladet at han ofte får henvendelser fra irriterte nordmenn som ønsker å holde måkene unna.

- Problemene går ofte på at det er dritt på biler. Det er mye syre i avføringa, som kan ødelegge lakken. De kan også være aggressive når de legger egg nær mennesker, noe som oppleves som skremmende.

Skremselstiltak

Ifølge Evensen er det imidlertid flere løsninger man kan benytte. På en skadedyrmesse han var på nylig ble det blant annet vist fram droner med skremselslyd.

- Det er en stor industri for dette, men det enkleste er ofte det beste, sier han.

Han viser til at det viktigste er å kombinere forskjellige ting, og samtidig bruke dem riktig.

SJELDEN KAR: Den brasilianske fuglen bahiabørstepannen er ikke en fugl man får se særlig ofte. Den er bare observert en håndfull ganger, men her kan du se et videopptak av den utrydningstruede fuglen. Video: American Bird Conservancy. Vis mer

- Man kan kombinere en skremselshauk med en fargesprakende drage. Bruker du kun den svarte hauken, vil fuglen etter hvert forstå at det bare er bløff. Da må du flytte litt på den og bytte på å bruke en drage.

Ifølge skadedyrbekjemperen er det heller ikke alltid nødvendig med store drager for å skremme måkene. Noen ganger kan det være så enkelt som å passe på at søppel ligger godt gjemt i dunken.

- Og ingenting er trolldom. Vi kan ikke forvente at hele luftrom blir tomt. Sånn skal vi ikke ha det heller. Noen kunder må jeg be senke skuldrene. Vi kan ikke bare være forbanna. Det er hyggelig med måkeskrik i naturen, det hører sommeren til, sier han.