Ørnhøi: SV må tredoble oppslutningen

Tidligere partileder Stein Ørnhøi mener Sosialistisk Venstreparti må tredoble oppslutningen før det kan bli aktuelt for partiet å bli del av en regjering igjen.

EN ANNEN SKÅL:  -Jeg blir provosert når jeg hører SV-ere si at vi har oppnådd mer på åtte år i regjering enn vi gjorde de 30 foregående. Den tankegangen må vi ta et oppgjør med, sier Ørnhøi til Klassekampen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
EN ANNEN SKÅL: -Jeg blir provosert når jeg hører SV-ere si at vi har oppnådd mer på åtte år i regjering enn vi gjorde de 30 foregående. Den tankegangen må vi ta et oppgjør med, sier Ørnhøi til Klassekampen. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ørnhøi tar til orde for at partiet må bygge seg opp utenfor den rødgrønne alliansen.

- Jeg blir provosert når jeg hører SV-ere si at vi har oppnådd mer på åtte år i regjering enn vi gjorde de 30 foregående. Den tankegangen må vi ta et oppgjør med, sier Ørnhøi til Klassekampen.

Han mener venstreopposisjonen i Norge må gjenreises og sier det er en oppgave som ikke kan gjøres fra regjeringskontorene.

- Sitter du i regjering, sitter du i en glassklokke. Det kommer veldig langt fra hverdagspolitikken, sier Ørnhøi.

SV har de siste åtte årene vært for lite til å sette makt bak kravene i den rødgrønne regjeringen, mener han. Han viser til at partiet fattet en beslutning om oppslutning på 10-15 prosent da det ble aktuelt å gå i regjering.

IKKE GRUNN TIL Å VÆRE VELDIG OPPSTEMT: Men det ble heller ikke total katastrofe for Audun Lysbakken og SV, slik mange fryktet.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
IKKE GRUNN TIL Å VÆRE VELDIG OPPSTEMT: Men det ble heller ikke total katastrofe for Audun Lysbakken og SV, slik mange fryktet. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Men innen valget kom, var vi allerede falt ned til 8,9 prosent og var i gang med å kompromisse med Ap, sier han.

SV-ledelsen undervurderer at en tilværelse i opposisjon kan gi innflytelse, legger Ørnhøi til.

- Det er en smertelig kjensgjerning, men det partiet som kanskje har påvirket norsk politikk mest de siste 30 årene, altså Fremskrittspartiet, har aldri sittet i regjering, sier han.

(NTB)

INGEN GRUNN TIL FULL JUBEL: Kristin Halvorsen på SVs valgvake på Rockefeller I  Oslo.
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
INGEN GRUNN TIL FULL JUBEL: Kristin Halvorsen på SVs valgvake på Rockefeller I Oslo. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer