Ortega tilbake til makta

Vinner presidentvalget 16 år etter at USA kastet ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): De foreløpige resultatene fra presidentvalget i Nicaragua peker ut Daniel Ortega som landets neste leder. Sandinista-lederen har en såpass sterk ledelse over de fire andre kandidatene at han høyst sannsynlig vinner valget.

Ortega som president vil være et nederlag for USA, som støttet opprørerne som fjernet Ortega fra makta i 1990, etter et tiår med borgerkrig mellom Contras og Sandinista. I tillegg er Ortega en nær venn og alliert av Venezuelas president Hugo Chavez. Chevez er kjent for nære bånd til Cubas Fidel Castro, og ikke George Bushs favorittleder i Latin-Amerika.

Sår tvil om frie valg

Når femten prosent av stemmene er talt opp ligger Ortega an til å få 40 prosent av stemmene. Harvard-utdannede Eduardo Montealegre ligger nest best an med 33 prosent oppslutning. Ortega trenger minst 35 prosent av stemmene og en seiersmargin på fem prosent, hvis ikke blir det ny valgrunde i desember.

Den amerikanske ambassaden vil foreløpig ikke godta valget som fritt og rettferdig.

- Det er for tidlig med en endelig dom over dette valget. Vi har mottatt rapporter om uregelmessigheter i valget, som for sein åpning av valglokaler, sein valgprosess og for tidlig stenging av enkelte lokaler, skriver de i en pressemelding.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.