WIKILINK DOKUMENTENE: Det er flere referanser til Osama Bin Ladens bevegelser og nettverket rundt ham blant dokumentene som har blitt lekket. Foto: EPA Photo/Scanpix
WIKILINK DOKUMENTENE: Det er flere referanser til Osama Bin Ladens bevegelser og nettverket rundt ham blant dokumentene som har blitt lekket. Foto: EPA Photo/ScanpixVis mer

Osama Bin Laden ble observert

Mens CIA fortalte de ikke visste hvor han var.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Blant de mange dokumentene som ble lekket ut natt til i går på Wikileaks, handler flere av dem om Osama Bin Laden og nettverket rundt ham, skriver britiske The Guardian.

Sjefen for den amerikanske etterretningstjenesten CIA , Leon Panetta, har tidligere uttalt at hver gang de har kommet nært Bin Laden, har de mistet sporet. Sist de angivelig visste hvor han oppholdt seg, var tidlig på 2000-tallet. Men til tross for dette, viser de nylekkede dokumentene et litt annet bilde.

Vist i trusselrapport Tåken rundt Bin laden har av og til løftet seg. Dette skjedde blant annet i 2006, godt beskrevet av en trusselrapport skrevet av ISAF (International security assistance force). Meldinger beskriver om møter mellom personer høyt opp i Al Qaida. Rapporten beskriver blant annet:

«Disse møtene finner sted en gang hver måned, og det er vanligvis rundt 20 personer tilstede. Steder for møtene veksler mellom Quetta og landsbyer (ingen detaljer oppgitt) på grensen mellom Pakistan og Afghanistan».

De fortsetter:

«De viktigste personene på disse møtene er mulla Omar (lederen av Taliban), Osama bin Laden, mulla Dadullah og Mullah Baradar».

Flere tatt Det kan tydes at mange av rapportene har hatt en del å si å si for operasjoner som senere ville bli utført.

Dadullah, en tidligere mujahedin-leder og deltok i disse møtene ble i Mai året etter drept av amerikanske og britiske spesialstyrker.

Mullah Badar ble også fanget av pakistansk etterretning tidligere i år i Karachi.

Fly til Nord-Korea Blant dokumentene på Wikileaks finnes også detaljert informasjon om nettverket rundt Bin Laden og om hvordan planlagte terroraksjoner ble utført. Visse hendelser beskrevet er til tider sensasjonelle, men umulig å verifisere. En av disse omhandler en flytur til Nord-Korea. meldingen i Rapporten sier:

«Den 19. november 2005, fløy partileder Hezb-e-Islami Gulbuddin Hekmatyar og Dr Amin (NLN), Osama bin Ladens finansiell rådgiver, til Nord-Korea. De returnerte til Helmand rundt 3. desember 2005. I Nord-Korea fikk de to bekreftet en avtale med den nordkoreanske regjeringen for fjernstyrte raketter til bruk mot amerikanske og koalisjonen fly»

Om dette har skjedd, blir rene spekulasjoner. Rapporten om besøket ble ikke fulgt opp.