Osama bin Laden på ny video

NEW YORK (Dagbladet): Opptakene til en ny video med Osama bin Laden kan ha blitt gjort ganske nylig. Det er det arabiske TV-selskapet Al-Jazeera som har fått tak i videoen som kan bety at den ettersøkte terroristen er i live.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sjefredaktør Ibrahim Hilal i TV-stasjonen Al-Jazeera i Quatar, sier til nyhetsbyrået AP at det virker som videoen «er laget ganske nylig».

Hilal peker på at kommentatoren viser til at det arabiske toppmøtet i Beirut 27.- 28. mars «snart vil finne sted».

Hilal opplyste at alle opptakene som Al-Jazeera fikk for rundt ei uke siden, vil bli sendt i sin helhet i et dokumentarprogram førstkommende torsdag.

USA tviler

- Jeg har sett et bånd, men er blitt fortalt at det ikke var noe der som tydet på at det var nytt, sa USAs forsvarsminister Donald Rumsfeld i går.

Rumsfeld sa at han ikke visste om opptakene han har sett er de samme som TV-stasjonen Al-Jazeera offentliggjorde i går.

- TV-opptakene er på arabisk, og det sier seg selv at jeg ikke forstår det som ble sagt. Jeg er blitt fortalt at et av formålene synes å være at Osama bin Laden tar på seg ansvaret for (terrorangrepene) 11. september, sa Donald Rumsfeld, som understreket at det ikke er noe som bekrefter at båndet stammer fra bin Laden selv.

- Jeg har ikke sett noen bånd av ham eller med ham som synes å være fra dette året. Det kan finnes, men jeg vet ikke, sa Rumsfeld, som seinere føyde til at de som står bak båndet kanskje vil at det skal se ut som om Osama bin Laden er i live og er aktiv, «selv om han ikke er det».

Terrorist

Mannen som amerikanske myndigheter sier trolig overtok kontrollen over United Airlines flight 93 11. september og satt ved spakene da flyet styrtet på et jorde i Pennsylvania, opptrer i opptak på båndet. Ahmed Ibrahim A. Alhaznawi sier at «tida er inne til å drepe amerikanere i deres eget hjemland».

Opptaket synes å være filmet før terrorangrepene 11. september i fjor. Et bilde av et av de brennende tårnene i World Trade Center er lagt inn i samme bilde i en seinere produksjonsprosess.

I opptaket som Al-Jazeera sendte i går, er det bare bin Ladens nestkommanderende, Ayman al-Zawahri som uttaler seg. Han kaller terrorangrepene på Amerika for «en stor seier».

«De nitten brødrene dro ut og arbeidet og ofret sine liv for Gud, og Gud ga dem den seieren vi kan glede oss over i dag,» sa Zawahri.

«Den store seieren kom ved Guds hjelp, og ikke på grunn av vår kraft eller effektivitet,» sa han.

FERSKE BILDER? I videoopptaket TV-kanalen Al-Jazeera sendte i går, er det bare Osama bin Ladens nestkommanderende Ayman al-Zawahri (t.v) som uttaler seg.