Osama bin Laden retter skytset mot Israel

Nytt lydopptak fra al-Qaida-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Al-Qaida-leder Osama bin Laden oppfordrer til hellig krig mot Israel. Troende muslimer må gå til jihad for å frigjøre de palestinske områdene, sier han i et nytt lydopptak.

Etterretningsfolk tror opptaket som ble lagt ut på internett fredag, må være ekte og sier stemmen i alle fall ligner bin Ladens.

Truslene settes fram i forbindelse med markeringene av at det er 60 år siden staten Israel ble opprettet, og samme dag som USAs president George W. Bush forlot landet.

- Hvis Allah tillater det, skal vi fortsette kampen mot israelerne og deres allierte. Vi vil ikke gi fra oss en eneste tomme av Palestina så lenge det fins en eneste troende muslim i verden, sier stemmen på lydbåndet.

I desember i fjor rettet bin Laden et uvanlig hardt angrep mot Israel. Dette ble tolket som et forsøk på å utnytte konflikten mellom israelerne og palestinerne til å verve nye rekrutter til Al-Qaida.
Palestinerne i fokus
En amerikansk forfatter og analytiker som går under navnet Laura Mansfield, sier bin Laden har skiftet strategi det siste tiåret.

- I hans tidlige meldinger sto det å få fjernet amerikanske styrker fra Saudi-Arabia i fokus. Men de siste årene har han viet seg mer til palestinernes sak, sier Mansfield.

I et opptak 20. mars, hans andre i 2008, anmodet bin Laden muslimer om å fortsette kampen mot amerikanske styrker i Irak som et ledd i kampen for å frigjøre de palestinske områdene.

Al-Qaida har sverget på at nettverket vil angripe jøder både i og utenfor Israel, og har regelmessig uttrykt sin støtte til palestinerne.

Al-Qaida ble anklaget både for angrepet mot et israelskeid hotell i Kenya og et samtidig mislykket forsøk på å skyte ned et israelsk charterfly nær byen Mombasa i samme land i 2002.


- Ikke fått fotfeste
Men til tross for gjentatte anmodninger fra al-Qaidas tilhengere om at gruppen må etablere seg i de palestinske områdene, ser ikke amerikanske etterretningskilder noen tegn til at den har klart det. Årsaken skal være at al-Qaida møter konkurranse fra allerede etablerte Hamas.
NYTT LYDOPPTAK: I et nytt lydopptak som angivelig skal være fra Osama Bin Laden (til venstre) oppfordres det til hellig krig mot Israel. Staten feirer i disse dager 60 års jubileum. Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri (til høyre) har tidligere kritisert Hamas for å tjene USAs interesser. Foto: SCANPIX/HO
NYTT LYDOPPTAK: I et nytt lydopptak som angivelig skal være fra Osama Bin Laden (til venstre) oppfordres det til hellig krig mot Israel. Staten feirer i disse dager 60 års jubileum. Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri (til høyre) har tidligere kritisert Hamas for å tjene USAs interesser. Foto: SCANPIX/HO Vis mer

Al-Qaidas nestleder Ayman al-Zawahiri kritiserte i mars 2007 Hamas for å tjene USAs interesser ved å respektere tidligere palestinske avtaler med Israel.

Han fordømte i desember Saudi-Arabia og Egypt for å tjene amerikanske interesser og anklaget arabiske ledere for å forråde palestinerne ved å delta på en fredskonferanse for Midtøsten i USA.

NTB