«FARLIG»: Både britiske myndigheter og Abu Qatadas forsvarere mener han er en trussel mot Storbritannias sikkerhet. Likevel løslates den jordanske ekstremisten mot kausjon, etter en avgjørelse i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AP Photo
«FARLIG»: Både britiske myndigheter og Abu Qatadas forsvarere mener han er en trussel mot Storbritannias sikkerhet. Likevel løslates den jordanske ekstremisten mot kausjon, etter en avgjørelse i den europeiske menneskerettighetsdomstolen. Foto: AP PhotoVis mer

«Osama bin Ladens høyre hånd» løslates i London

På tross av at både britiske myndigheter og mannens forsvarere mener han er farlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Selv hans egne forsvarere mener Abu Qatada (51) er en trussel mot Storbritannias sikkerhet.

Om noen dager kan likevel mannen kalt «Osama bin Ladens høyre hånd» gå fri i Londons gater.

I forrige måned avgjorde den europeiske menneskerettighetsdomstolen at britiske myndigheter ikke kan deportere mannen tilbake til hjemlandet Jordan uten forsikringer om at bevis innhentet ved bruk av tortur ikke blir brukt mot ham.

Strenge restriksjoner I går ble Qatada innvilget løslatelse mot kausjon av en domstol nord i London. Han får kun forlate hjemmet sitt mellom én og to timer hver dag, og får lov til å følge ett av sine fem barn til skolen.

Disse bevegelsesrestriksjonene vil imidlertid bli løftet hvis ikke britiske myndigheter i løpet av de neste tre månedene klarer å vise en framgang i forhandlingene om en utleveringsavtale med Jordan.

- Hvis ikke utenriksministeren i løpet av denne perioden kan legge fram bevis for at det er en tydelig framgang i forhandlingene, er det veldig sannsynlig at jeg vil avgjøre at denne frihetsberøvelsen ikke lenger kan rettferdiggjøres, sa dommer Justice Mitting i går, ifølge den britiske avisa Daily Telegraph.

- Ødeleggende Mitting mener sjansene for å sende Qatada til Jordan er mindre enn de var før avgjørelsen i den europeiske meneskerettighetsdomstolen, og at han ikke utgjør noen større trussel mot den nasjonale sikkerheten nå enn i 2008, da han sist ble løslatt mot kausjon.

Den gang ble han fengslet igjen etter seks måneder for brudd på kausjonsbestemmelsene.

En spansk dommer har tidligere beskrevet 51-åringen som «Osama bin Ladens høyre hånd i Europa», og britiske politikere ønsker å sende Qatada til Jordan, så han kan bli stilt for retten for terrorhandlinger.

Myndighetene mener fortsatt han er en «ekstremt farlig mann».

Etter avgjørelsen i den europeiske menneskerettighetsdomstolen, sa den britiske statsministeren David Cameron at domstolen ødelegger hele konseptet menneskerettigheter.

Arrestert i 2002 Mannens forsvarer Edward Fitzgerald mener Qatada bør løslates uavhengig av trusselen mot den nasjonale sikkerheten.

- Uansett hvor alvorlig denne trusselen er, kommer det til et punkt hvor en person har sittet inne for lenge, sa han i retten i går.

Ifølge Qatadas forsvarere har han sittet i varetekt «lenger enn noen annen innsatt i moderne immigrasjonshistorie».

51-åringen kom til Storbritannia for første gang i 1993, med falskt pass. I 1999 ble han dømt til livsvarig fengsel i Jordan for å planlegge bombeangrep. I Storbritannia ble han arrestert første gang i 2002, etter å ha blitt beskrevet som «et virkelig farlig individ» av immigrasjonsdomstolen.

INNSATT: Abu Qatada har sittet fengslet siden 2002, sett bort fra seks måneder i 2008, da han var løslatt mot kausjon. Foto: REUTERS/Al Arabiya
INNSATT: Abu Qatada har sittet fengslet siden 2002, sett bort fra seks måneder i 2008, da han var løslatt mot kausjon. Foto: REUTERS/Al Arabiya Vis mer