LØSLATT: Britiske myndigheter ønsker å deportere Abu Qatada (51) til hjemlandet Jordan, men trenger forsikringer fra jordanske myndigheter om at bevis innhentet ved hjelp av tortur ikke vil bli brukt mot ham. I dag ble han løslatt fra fengsel. Foto: AP Photo/ H.M. Prison Service
LØSLATT: Britiske myndigheter ønsker å deportere Abu Qatada (51) til hjemlandet Jordan, men trenger forsikringer fra jordanske myndigheter om at bevis innhentet ved hjelp av tortur ikke vil bli brukt mot ham. I dag ble han løslatt fra fengsel. Foto: AP Photo/ H.M. Prison ServiceVis mer

«Osama bin Ladens høyre hånd» løslatt i dag

Vil bli voktet av 60 politifolk og hemmelige agenter døgnet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abu Qatada (51) beskrives som «Osama bin Ladens høyre hånd» og «bin Ladens ambassadør i Europa». I dag ble han løslatt fra et fengsel i Worcestershire, etter seks og et halvt år bak murene.

Løslatelsen har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia.

Rundt 60 politimenn og MI5-agenter vil vokte ekstremisten døgnet rundt når han flytter tilbake til hjemmet sitt i London. Den britiske avisa Daily Mail skriver at sikkerhetstiltakene vil koste skattebetalerne 10 000 pund (ca. 90 000 kroner) i uka.

Husarrest Qatada må holde seg inne 22 timer i døgnet, gå med en elektronisk sporingsmekanisme og får ikke lov til å bruke internett eller telefon.

Han får heller ikke lov til å følge det yngste av sine fem barn til skolen, som opprinnelig planlagt. I tillegg er en panikkalarm installert i huset hans, ettersom britiske myndigheter frykter han og familien kan bli angrepet av rasende briter.

Bevegelsesrestriksjonene kan imidlertid bli løftet så tidlig som april.

- Dette er en skam. Pengene vil bli brukt like mye for å beskytte ham som for å beskytte oss, noe som strør salt i såret på skattebetalerne, sier parlamentsmedlem Patrick Mercer, ifølge Daily Mail.

Dømt til livstid Bakgrunnen for løslatelsen er at den europeiske menneskerettighetsdomstolen i forrige måned avgjorde at britiske myndigheter ikke kan deportere mannen tilbake til hjemlandet Jordan, uten forsikringer om at bevis innhentet ved bruk av tortur ikke blir brukt mot ham.

51-åringen kom til Storbritannia for første gang i 1993, med falskt pass. I 1999 ble han dømt til livsvarig fengsel i Jordan for å planlegge bombeangrep. I Storbritannia ble han arrestert første gang i 2002, etter å ha blitt beskrevet som «et virkelig farlig individ» av immigrasjonsdomstolen. I forrige uke ble Qatada innvilget løslatelse mot kausjon av en domstol nord i London.

Abu Qatada skal angivelig ha inspirert en rekke al Qaeda-terrorister, deriblant flykaprerne fra 11. september.

Britiske myndigheter jobber nå på spreng for å framforhandle en avtale med jordanske myndigheter.

- Vi jobber hardt for å sende ham ut av landet. Vi ønsker å deportere ham, og vi ser på alle muligheter for å få til dette, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer, sier en talsperson for statsminister David Cameron.