LØSLATT: Britiske myndigheter ønsker å deportere Abu Qatada (51) til hjemlandet Jordan, men trenger forsikringer fra jordanske myndigheter om at bevis innhentet ved hjelp av tortur ikke vil bli brukt mot ham. I dag ble han løslatt fra fengsel. Foto: AP Photo/ H.M. Prison Service
LØSLATT: Britiske myndigheter ønsker å deportere Abu Qatada (51) til hjemlandet Jordan, men trenger forsikringer fra jordanske myndigheter om at bevis innhentet ved hjelp av tortur ikke vil bli brukt mot ham. I dag ble han løslatt fra fengsel. Foto: AP Photo/ H.M. Prison ServiceVis mer

«Osama bin Ladens høyre hånd» løslatt i dag

Vil bli voktet av 60 politifolk og hemmelige agenter døgnet rundt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Abu Qatada (51) beskrives som «Osama bin Ladens høyre hånd» og «bin Ladens ambassadør i Europa». I dag ble han løslatt fra et fengsel i Worcestershire, etter seks og et halvt år bak murene.

Løslatelsen har skapt sterke reaksjoner i Storbritannia.

Rundt 60 politimenn og MI5-agenter vil vokte ekstremisten døgnet rundt når han flytter tilbake til hjemmet sitt i London. Den britiske avisa Daily Mail skriver at sikkerhetstiltakene vil koste skattebetalerne 10 000 pund (ca. 90 000 kroner) i uka.

Husarrest Qatada må holde seg inne 22 timer i døgnet, gå med en elektronisk sporingsmekanisme og får ikke lov til å bruke internett eller telefon.

Han får heller ikke lov til å følge det yngste av sine fem barn til skolen, som opprinnelig planlagt. I tillegg er en panikkalarm installert i huset hans, ettersom britiske myndigheter frykter han og familien kan bli angrepet av rasende briter.

Bevegelsesrestriksjonene kan imidlertid bli løftet så tidlig som april.

- Dette er en skam. Pengene vil bli brukt like mye for å beskytte ham som for å beskytte oss, noe som strør salt i såret på skattebetalerne, sier parlamentsmedlem Patrick Mercer, ifølge Daily Mail.

Dømt til livstid Bakgrunnen for løslatelsen er at den europeiske menneskerettighetsdomstolen i forrige måned avgjorde at britiske myndigheter ikke kan deportere mannen tilbake til hjemlandet Jordan, uten forsikringer om at bevis innhentet ved bruk av tortur ikke blir brukt mot ham.

Artikkelen fortsetter under annonsen

51-åringen kom til Storbritannia for første gang i 1993, med falskt pass. I 1999 ble han dømt til livsvarig fengsel i Jordan for å planlegge bombeangrep. I Storbritannia ble han arrestert første gang i 2002, etter å ha blitt beskrevet som «et virkelig farlig individ» av immigrasjonsdomstolen. I forrige uke ble Qatada innvilget løslatelse mot kausjon av en domstol nord i London.

Abu Qatada skal angivelig ha inspirert en rekke al Qaeda-terrorister, deriblant flykaprerne fra 11. september.

Britiske myndigheter jobber nå på spreng for å framforhandle en avtale med jordanske myndigheter.

- Vi jobber hardt for å sende ham ut av landet. Vi ønsker å deportere ham, og vi ser på alle muligheter for å få til dette, men jeg ønsker ikke å gå nærmere inn på detaljer, sier en talsperson for statsminister David Cameron.