Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Osama bin Ladens mor snakker ut for første gang: - Han ble hjernevasket

Moren forblir i fornektelse, forteller brødrene.

SVERIGE: Her er Osama bin Laden avbildet i Sverige. Familien hans besøkte Falun i september 1971. Osama bin Laden, som på den tiden var 16 år, er nummer to fra høyre. Foto: Dalmas / SCANPIX
SVERIGE: Her er Osama bin Laden avbildet i Sverige. Familien hans besøkte Falun i september 1971. Osama bin Laden, som på den tiden var 16 år, er nummer to fra høyre. Foto: Dalmas / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Osama bin Laden var verdens mest ettersøkte mann. Han var lederen av terrororganisasjonen al-Qaida, som har stått bak en rekke terroraksjoner mot mål verden over, blant annet mot USA 11. september 2001. Bin Laden ble sporet opp og drept av amerikanske spesialstyrker i Abbottabad i Pakistan 2. mai 2011.

Selv lederen av en terrororganisasjon har pårørende. I mange år har hans mor, Alia Ghanem, nektet å snakke om Osama, det samme har resten av hans familie.

For første gang snakker hans mor ut om sønnen. Det er en reporter fra The Guardian som har besøkt familien i deres hjem i Jeddah i Saudi-Arabia.

Dette har vært hjembyen til bin Laden familien i generasjoner. De er en av kongedømmets rikeste familier. Det er Saudi-Arabias nye leder, kronprins Mohammed bin Salman, som har gitt The Guardians journalist lov til å snakke med familien.

DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011. Foto: AP Photo/Mazhar Ali Khan
DREPT: Terrorlederen Osama bin Laden ble drept av amerikanske spesialstyrker i Pakistan 2. mai 2011. Foto: AP Photo/Mazhar Ali Khan Vis mer

Utstøtt, ikke agent

Osama bin Laden ble født 10. mars 1957 i Saudi-Arabia. Han var sønn av en velstående forretningsmann.

Ghanem beskriver en mann som er, for henne, fortsatt en elsket sønn som havna på skråplanet.

- Mitt liv var veldig vanskelig fordi han var så langt unna meg. Han var en god gutt og han elsket meg så mye.

Osamas arv er en skamplett for kongedømme og familien. Tjenestemenn fra kongeriket tror at ved å la familien fortelle sin historie, kan de demonstrere at det var en utstøtt, ikke en agent, som var ansvarlig for 9/11.

- Hjernevasket

Ghanem minnes sin førstefødte som en sjenert gutt som var akademisk kapabel. Han studerte økonomi ved Kong Abdulaziz-universitetet i Jeddah.

Moren hevder at han ble radikalisert i løpet av studietida. En av mennene han møtte der var Abdullah Azzam, medlem av det muslimske brorskap, som seinere ble forvist fra SA og ble Osamas spirituelle rådgiver.

- Han var et veldig godt barn, fram til han møtte folk som hjernevasket ham i 20 åra. Du kan kalle det en kult. De fikk penger for sin sak. Jeg sa alltid til ham at han måtte holde seg unna dem, og han ville aldri fortelle meg hva han drev med, fordi han elsket meg så mye, sier Ghanem.

RISIKO:Å jakte på verdens mest ettersøkte terrorist var et livsfarlig oppdrag. Soldaten Robert O'Neil som drepte Osama Bin Laden i 2011, sier i et intervju med Fox News at han trodde oppdraget skulle bli hans siste. Video: FoxNews/KameraOne Vis mer

- Ikke stolt

På 80-tallet reiste Osama til Afghanistan for å slåss mot den russiske okkupasjonen.

Familien forteller at han var respektert og at de var stolte av ham. Osamas bror, Hassan, forteller at han er stolt av Osama, som hans eldste bror.

- Han lærte meg mye. Men jeg tror ikke jeg er veldig stolt av han som en mann. Han ble berømt over hele verden, og det var for ingenting.

Ghanem mistenkte aldri at han kunne bli en jihadist, og forteller at hun ble svært opprørt når da fant ut av det.

- Jeg ville ikke at noe av dette skulle skje. Hvorfor kastet han alt vekk slik?

Forblir i fornektelse

Når Ghanem legger seg nedpå i et annet rom, sier Osamas halvbrødre at en mor sjelden er et objektivt vitne.

- Det har gått 17 år nå (siden 9/11 journ.anm.) og hun forblir i fornektelse om Osama, sier Ahmad, som forteller at moren nekter å klandre Osama.

I stedet klandrer hun dem rundt ham. Hun fikk aldri se jihadist-siden av ham.

- Vi visste fra begynnelsen at det var Osama, innen de første 48 timene. Vi skammet oss over ham.

Sist familien så Osama var i Afghanistan i 1999.

YNDLINGSSØNN: Fram til nylig visste ingen hvordan Hamza bin Laden (28) ser ut, men nå har CIA offentliggjort nesten 500 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011. Her er noe av det som ble funnet. Video via CNN Vis mer

Går i farens fotspor

Bin Ladens sønn, Hamza (29) skal være i Afghanistan. Fram til 2017 hadde han bare figurert i en video som ble filmet da han var barn. Men så offentliggjorde CIA 470 000 filer som ble funnet på Osama bin Ladens PC i 2011, etter at al-Qaida-lederen var likvidert av amerikanske spesialsoldater på skjulestedet i Pakistan. Blant filene er en video fra Hamzas bryllup.

SØNNEN: Bildet av Hamza er tatt i 2001. Siden den gang har han blitt en voksen mann som ser ut til å gå i sin fars fotspor. Foto: AFP PHOTO / AL-JAZEERA / STRINGER
SØNNEN: Bildet av Hamza er tatt i 2001. Siden den gang har han blitt en voksen mann som ser ut til å gå i sin fars fotspor. Foto: AFP PHOTO / AL-JAZEERA / STRINGER Vis mer

I fjor ble Hamza merket som en global terrorist av USA. Og det ser ut som han fortsetter farens kamp, under al-Qaidas nye leder, Ayman al-Zawahiri.

- Vi trodde alt dette var over, sier Hassan, og forteller at Hamza har sagt at han skal hevne sin far.

- Hvis Hamza sto foran meg ville jeg sagt til ham: Gud veilede deg. Tenk to ganger om hva du gjør. Ikke gå i din fars fotspor. Du går inn i forferdelige deler av din sjel.