- Osama bin Ladens sønn drept

I rakettangrep i Pakistan.

- DREPT AV FJERNSTYRT FLY: Bildet viser siktet på et førerløst Predator-fly. Et slikt skal ha avfyrt Hellfire-raketten som angivelig tok livet av Osama bin Ladens tredje eldste sønn Saad bin Laden. Foto: ETHAN MILLER/GETTY/AFP/SCANPIX
- DREPT AV FJERNSTYRT FLY: Bildet viser siktet på et førerløst Predator-fly. Et slikt skal ha avfyrt Hellfire-raketten som angivelig tok livet av Osama bin Ladens tredje eldste sønn Saad bin Laden. Foto: ETHAN MILLER/GETTY/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av Osama bin Ladens sønner ble trolig drept i et amerikansk rakettangrep i Pakistan tidligere i år.

Saad bin Laden, som er al-Qaida-lederens tredje eldste sønn, skal ha blitt drept av en amerikansk Hellfire-rakett som ble avfyrt fra et førerløst Predator-fly, melder halvstatlige National Public Radio (NPR) i USA.

Det er ikke kjent når og hvor angrepet fant sted, men USA har det siste året gjennomført en rekke slike angrep mot antatte terroristmål i det nordvestlige Pakistan.

- Amerikansk etterretning er 80 til 85 prosent sikker på at Saad bin Laden ble drept i angrepet, opplyser en sentral etterretningskilde til NPR.

Fulgte faren

Saad bin Laden ble født i 1979, og levde på 1990-tallet sammen med faren i Sudan. Da Osama bin Laden ble kastet ut av landet, fulgte han faren til Afghanistan.

Han er anklaget for å ha vært involvert i flere terroraksjoner, blant dem bombingen av en jødisk synagoge i Tunisia i 2002, der 19 mennesker ble drept.

Han er også koblet til terroraksjoner i Saudi-Arabia og Marokko, selv om det er uklart hvilken rolle han spilte.

Pågrepet i Iran

Al-Qaida-lederens sønn skal ha blitt pågrepet i Iran i 2003 og satt i husarrest der. Myndighetene i Teheran hevder å ha flere al-Qaida-aktivister i sin varetekt, men har ikke villet si hvem disse er.

I januar opplyste amerikansk etterretning at Saad bin Laden noen uker tidligere enten var blitt løslatt eller hadde rømt fra Iran, og at han trolig hadde satt kursen for Pakistan.

Ikke mål

Saad bin Laden var ifølge etterretningskilder ikke noen sentral aktør i farens terrornettverk. Han var derfor heller ikke målet for angrepet i Pakistan, men befant seg angivelig på feil sted til feil tid.

Ifølge NPR er det uklart om Osama bin Laden befant seg i nærheten da sønnen ble drept, men USA har lenge hevdet at al-Qaida-lederen skjuler seg i de uveisomme fjellområdene langs grensa mellom Pakistan og Afghanistan.

- Den eneste grunnen til at vi gjør såpass mye ut av dette, er etternavnet hans, medgir en amerikansk etterretningskilde til NPR.

(NTB)