Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Osama ble lat og selvtilfreds

Serverte USA tidenes etterretningskupp på et sølvfat.

BESATT AV USA: Disse bildene er tatt fra opptak som ble funnet i bin Ladens hemmelige bolig. Foto: REUTERS/Pentagon/Scanpix
BESATT AV USA: Disse bildene er tatt fra opptak som ble funnet i bin Ladens hemmelige bolig. Foto: REUTERS/Pentagon/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Osama bin Ladens dagboknotater ble funnet i bygget der terrorlederen ble drept.

Det er ikke snakk om en dagbok i normal forstand, og det skal ikke finnes personlige eller følelsesmessige opplysninger i den.

- Det er i hovedsak profesjonelle observasjoner om al-Qaidas mål og fremtidige operasjoner, sier en offisiell kilde i Washington til flere amerikanske medier.

Skapte irritasjon Av notatene kommer det fram at bin Laden nærmest var besatt av USA, og at hans ønsker om å fokusere på USA og vesten skapte irritasjon hos andre sentrale al-Qaida-medlemmer, melder Washington Post.

Mange al-Qaida-medlemmer, blant annet i Jemen, skal ha vært mer opptatt av lokale problemstillinger, og samtidig fryktet USAs reaksjon.

Notatene, samt opplysninger som er funnet på terrorlederenes datamaskiner, viser ifølge flere amerikanske medier at bin Laden ønsket å slå til mot USA 11. september i år, altså ti år etter terrorangrepene mot New York.

Det er tidligere blitt kjent at bin Laden forsøkte å planlegge angrep mot tog i USA.

- Angrip små byer. Slå til mot tog og fly. Men fremfor alt, drep så mange amerikanere som mulig i et angrep, skal det hete i et av notatene.

Ville drepe Obama Ifølge Propublica ønsket også bin Laden å drepe president Barack Obama og flere sentrale amerikanske tjenestemenn. Han skal ha konkludert med at visepresident Joe Biden var for uviktig til at det var verdt å drepe ham.

Bin Laden drøfter også hvor mange amerikanere som må drepes for å tvinge USA til å trekke seg ut av den arabiske verden. Han konkluderer med at bare et stort angrep i samme omfang som angrepet mot New York 11. september med flere tusen døde vil få amerikanerne til å legge om politikken.

Propublica skriver at bin Laden forsøkte å fjernstyre al-Qaida fra huset i Pakistan på samme måte som en mafiaboss som sitter i fengsel styrer mafiaen. Han fikk sendt ut beskjeder og informasjon til sine tilhengere. Andre beskriver at bin Laden fungerte som en slags «administrerende direktør som ga nokså allmenne, brede instrukser og råd», skriver NTB.

I tillegg til bin Ladens notatbok tok de amerikanske spesialsoldatene for øvrig også med seg opptaksutstyr, datamaskiner, DVD-er, minnepinner og harddisker fra bin Ladens hemmelige hovedkvarter.

Funnet er blitt kalt tidenes etterretningskupp.

- Ble lat Amerikanske etterretningsmyndigheter skal være overrasket over hvor mye informasjon de faktisk har fått tak i, og at det ikke var kryptert eller sikret bedre.

- Bin Laden ble lat og selvtilfreds. Jeg tror ikke han forventet å bli funnet i huset, og han hadde ikke gjort noen forberedelser for å komme seg unna et angrep eller for å ødelegge informasjonen han satt på, sier en tjenestemann til Washington Post.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media