Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Osama-drapet gir kjempehopp for Obama på meningsmålingene

Selv hans argeste kritikere har sendt gratulasjoner.

GJØR POPULARITETSHOPP:  En ny meningsling viser at amerikanerne er svært fornøyd med Barack Obama etter aksjonen mot Osama bin Laden.    Foto: AFP PHOTO / Jewel Samad
GJØR POPULARITETSHOPP: En ny meningsling viser at amerikanerne er svært fornøyd med Barack Obama etter aksjonen mot Osama bin Laden. Foto: AFP PHOTO / Jewel Samad Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Sjelden har den enes brød den andres død vært mer bokstavlig. Drapet på Osama bin Laden har gitt president Barack Obama et kjempehopp på meningsmålingene i USA.

I en ny måling sier nå 56 prosent av amerikanerne at de er fornøyd med hvordan Obama håndterer jobben som president.

Det er ni prosent høyere enn ved en tilsvarende meningsmåling i april og den beste meningsmålingen for Obama siden 2009, ifølge ABC News.        

39 prosent av de spurte sier de er mer fornøyd med Obamas innsats etter aksjonen mot bin Laden og 42 prosent oppgir å ha fått et mer positivt syn på hvordan han håndterer krigen mot terror. 

I motbakke Presidenten har slitt i motbakke den siste tiden. For en uke siden ble han tvunget til å offentliggjøre en utvidet versjon av fødselsattesten sin.  Det skjedde etter at kjendisriking og mulig presidentutfordrer Donald Trump forsøkte å diskvalifisere ham som president ved å så ny tvil om han virkelig er født i USA.

Etter aksjonen har også hans argeste kritikere, blant dem Trump, ekspresident George W. Bush gratulerte, og eksvisepresident Dick Cheney, måttet gratulere Obama.

— Regjeringen fortjener klar anerkjennelse for operasjonens suksess, sa Cheney, som er en av USAs mest kompromissløse hauker.

Da nyheten om drapet på Osama bin Laden kom natt til mandag norsk tid, møtte tusenvis opp på Ground Zero, åstedet for terrorangrepet 11. september 2001. Med amerikanske flagg i hendene ropte de igjen Obamas gamle slagord «Yes, we can»

Sliter med økonomi Om populariteten vil vare helt fram til presidentvalget i 2012 er derimot usikkert.

Republikanerne vil jobbe hardt for å snu oppmerksomheten mot økonomien, som de ønsker at skal være den viktigste valgkampsaken.

Bensinprisene i USA er på 1 dollar literen (5,30 kroner), det dobbelte av normalnivået. Arbeidsløsheten er på 8,8 prosent og økonomer spurt av Reuters mener den ikke kommer til å synke når tallene for april legges fram på fredag.

I Kongressen venter dessuten nye strider om neste års budsjett og hvor mye gjeld USA kan ha.

Den nyeste meningsmålingen viser at aksjonen mot bin Laden ikke har hatt noe å si for amerikanernes oppfatning av den økonomiske politikken. Bare 40 prosent oppgir at de er fornøyd med presidenten på dette punktet. 

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media