- Osama har 20 «atomkofferter»

Ifølge USA og Storbritannia har Osama bin Laden kjøpt 20 «atomkofferter» med kjernefysisk materiale. Hver av dem kan drepe flere hundre tusen mennesker.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Dette skriver den britiske avisa Sunday Express. Opplysningene stammer fra FBI-agenten Paul Williams, som har gitt dem videre til Bush-administrasjonen.«Atomkoffertene» som ble konstruert for sovjetiske spesialstyrker under den kalde krigen, skal ha blitt tilpasset, slik at de kan brukes av en selvmordsbomber for å utløse en radioaktiv sky over en britisk eller amerikansk by. Hver «koffert» skal inneholde en sprengladning som tilsvarer 1000 tonn TNT. Paul Williams skriver om kjøpet i boka «Al-Qaida - terrorens brorskap», som kommer ut om kort tid. Ifølge FBI-agenten kjøpte bin Laden og hans folk «atomkoffertene» i 1998.

80 «kofferter» borte

Det er kjent at Sovjetunionen hadde laget slike «kofferter». Og etter den kalde krigen opplyste russiske myndigheter at 80 slike «kofferter» var søkk borte, sier forsker Morten Bremer Mærli ved NUPI. Det er ikke første gang at disse våpnene dukker opp som en terrortrussel. «Koffertene» er som små atomvåpen basert på plutonium. Og er i dag gamle våpen. - Plutonium i et atomvåpen må byttes regelmessig. Hvis ikke det er gjort i dette tilfellet, er det tvilsomt om «koffertene» virker i det hele tatt, sier Bremer Mærli.

KGB smuglet «kofferter»

Hvis det er snakk om at våpenet sprer en radioaktiv sky, kan det bety at «koffertene» nå inneholder en vanlig sprengladning som ved eksplosjonen kan spre plutonium i lufta. Da er det ikke lenger snakk om et atomvåpen, men et såkalt radiologisk våpen, sier Mærli.«Koffertene» skal ha blitt overlevert i Tsjetsjenias hovedstad Groznyj ved hjelp av to eks-KGB-agenter. Paul Williams skriver at tidligere sovjetiske spesialsoldater og arabiske vitenskapsmenn skal ha hjulpet bin Laden med å bryte den hemmelige kodene som «atomkoffertene» var utstyrt med. Prisen på «atomkoffertene» var 182 millioner kroner. Selgerne fikk også overlevert heroin til en verdi av mer enn 3,5 milliarder. Det er detaljer om disse «atomkoffertene» som førte til at Storbritannias statsminister Tony Blair forrige måned gikk ut med et terrorvarsel, skriver Sunday Express.