Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Osama skal ikke avgjøre presidentvalget i USA

Amerikanerne lar seg ikke skremme av skjulte trusler fra Osama bin Laden og slutter rekkene i kravet om at terroristlederen skal jages og tilintetgjøres.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President George W. Bush og senator John Kerry står sammen i å fordømme Osama, selv om den TV-sendte videoen ikke inneholdt noen direkte trussel mot USA, fem dager før det mest spennende valget i USAs historie. Men terroristlederen skal ikke få avgjøre valget tirsdag.

- Det amerikanske folk lar seg ikke skremme eller påvirke av uttalelser fra landet fiende nummer én, og det er jeg sikker på at senator Kerry er enig i. Vi er i krig med disse terroristene, og vi skal vinne, sa Bush.

Han hadde visst om videoen noen timer før den ble vist på amerikansk TV, men utenriksdepartementet lyktes ikke i å overtale den arabiskspråklige TV-kanalen Al-Jazeera til ikke å vise videoen.

- Osama skal knekkes

Kerry kunne ikke dy seg, men måtte understreke at Bush fikk inngående orientering om videoen før han kom med kommentarene. Senator Kerry kom også med en salve mot Bush som ikke har klart å knekke Osama bin Laden tre år etter terrorangrepene 11. september 2001.

Men etter denne innledende kritikken var det en mer avdempet Kerry som snakket til pressen. - La det være krystallklart - som amerikanere står vi sammen i jakten på bin Laden, og vi skal knekke ham og alle terroristene, påpekte han.

- Terroristene er barbarer og jeg vil ikke la meg stanse av noe for å knekke dem uansett hvor de er eller hvor lang tid det måtte ta, sa en bestemt senator, før han raste videre rundt i Florida for å stålsette sine demokratiske tilhengere.

Bare minutter etter at Osama-videoen var sendt på amerikanske TV-kanaler, var debatten i gang: Hvem tjener mest på Osamas opptreden så kort tid før valget? Ikke uventet er meningene svært delte.

Republikanerne mener det amerikanske folk vil samle seg om Bush fordi han har vist besluttsomhet i kampen mot terrorisme. De legger vekt på at presidenten blir oppfattet som hovedfienden av både Osama og terroristene generelt, men velgerne vil slutte opp om sin leder.

Bitrere valgkamp

Men Bush kommer ikke til å vise noen forsonende holdning og komme med en utstrakt hånd til Kerry i den videre valgkamp. Tvert om, kampen vil bli hardere, og Bush-leiren anklager Kerry for å slå politisk mynt på terrortrusselen mot USA.

Det virker noe uforståelig for demokratene, som mener det er Bush som hele tiden etter 11. september 2001 har gjort terrorkampen til et spørsmål om støtte til ham eller til terroristene.

I Kerry-kampanjen er det tilfredshet med at Osama fordømte Kerry like hardt som Bush, og dermed avlivet myten om at Osama og al-Qaida helst ser demokraten Kerry som president.

- Det er verken Bush eller Kerry som avgjør sikkerheten for det amerikanske folk. Det kan bare amerikanerne selv gjøre, sa Osama uten å komme med noen oppfordring til velgerne om hvem de helst bør stemme på.

Kerry-linjen styrket?

Både TV-kanalene og flere aviser har siden fredag kveld kommet med flere kommentarer fra velgere som sier de har skiftet mening og stemme på Kerry. Senatoren har kanskje rett i at Irak-krigen var en avsporing fra den egentlige kampen mot. Osama og terroristene, mener mange

Det er en hån mot USA og det amerikanske folk at Osama bin Laden kan sitte velfrisert og velkledd i behagelige omgivelser å blande seg direkte inn i den pågående valgkampen - over tre år etter udåden i New York.

Men Irak og kampen mot terrorisme vil uten tvil bli et dominerende innslag under innspurten i valgkampen. Og Kerry kommer til å hamre på at Bush ikke har gjort nok for å oppspore Osama og uskadeliggjøre ham.

- Vi hadde ham trengt opp i et hjørne i Tora Bora-fjellene i Afghanistan, men Bush valgte å overlate til afghanske krigsherrer å føre kampen videre. USA skulle konsentrere seg om Irak, noe som var et stor feilgrep fra Bush-administrasjonens side, er Kerrys budskap. (®NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media