Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Osama var ubevæpnet, men kona gikk til angrep

Det bekrefter Det hvite hus. Menneskerettsorganisasjoner er kritiske til likvideringen.

UBEVÆPNET: Osama bin Laden var ikke bevæpnet under angrepet fra de amerikanske spesialstyrkene. Foto: AFP / Scanpix
UBEVÆPNET: Osama bin Laden var ikke bevæpnet under angrepet fra de amerikanske spesialstyrkene. Foto: AFP / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det hvite hus pressesekretær Jay Carney, sier man vil fortsette å samle informasjon om operasjonen for å belyse alle spørsmål rundt den omstridte spesialoperasjonen på pakistansk jord.

- Osama bin Laden var ikke bevæpnet under operasjonen i Abbottabad, sier Carney, på en pressekonferanse i Washington nå.

- Han hadde ikke våpen, men det betyr ikke at han ikke kjempet imot, sier han.

Pressesekretæren vil ikke fortelle hvordan bin Laden kjempet mot de amerikanske spesialsoldatene, men letter likevel litt på sløret:

- Bin Laden gjorde virkelig motstand. Inne i huset stormet en kvinne, hans kone, mot styrkene. Hun ble skutt i benet, men ikke drept. Bin Laden ble deretter skutt og drept, forklarer Carney.
Med dette gir Obama-administrasjonen foring til de som hevder at amerikanerne ikke handlet i henhold til folkeretten.

- Bør etterforskes Både Human Rights Watch (HRW) og Amnesty International Norge er kritiske til likvideringen av Osama bin Laden, og FNs høykommissær for menneskerettigheter ber om alle fakta i saken. Det melder NTB.

- Hvis det er riktig at han ikke skjøt mot elitesoldatene, så bør likvideringen etterforskes, understreker Brad Adams, leder for organisasjonens Asia-avdeling.

Amnesty krever også bevis på at drap var nødvendig.

- Bin Laden burde ideelt sett ha blitt stilt for lov og dom som alle andre forbrytere. Nå må Obama-administrasjonen redegjøre for omstendighetene rundt dødsfallet, sier John Peder Egenæs, leder for Amnesty i Norge til Aftenbladet.

Amnesty er kritisk til at man valgte å begrave bin Laden på dypt vann så kort tid etter drapet.

- Dermed går det ikke an å «grave» liket opp igjen for nærmere undersøkelser om det skulle bli påkrevd eller ønskelig senere en gang, sier Egenæs.

- Må respekteres FN understreker at folkeretten må respekteres - også i slike operasjoner.

- Dette var en kompleks operasjon, og det ville vært bra å få alle fakta om den, uttaler FNs høykommissær for menneskerettigheter, Navi Pillay, til Reuters.
 

SVARER: Pressesekretær i Det hvite hus, Jay Carney besvarer spørsmål på det amerikanske angrepet og drapet på al-Qaida leder Osama Bin Laden, under en pressebriefing i Det hvite hus i Washington nå ikveld. Foto: Jewel Samad /AFP / Scanpix
SVARER: Pressesekretær i Det hvite hus, Jay Carney besvarer spørsmål på det amerikanske angrepet og drapet på al-Qaida leder Osama Bin Laden, under en pressebriefing i Det hvite hus i Washington nå ikveld. Foto: Jewel Samad /AFP / Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!