Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Osamas «beste»

Osama bin Laden om krig, terror, klimaendringer og flommer. Al-Qaida-lederen har gitt sine livstegn via video- og lydmeldinger fra sine skjulesteder.

 TRUSLER:  Osama bin Laden slik vi er vant til å se ham, i gang med å levere sitt budskap gjennom video- og lydopptak. Al-Qaida-lederen talte med jevne mellomrom fra ukjente tilholdssteder, ofte med et våpen ved sin side. Foto: (AP Photo/ABC News)
TRUSLER: Osama bin Laden slik vi er vant til å se ham, i gang med å levere sitt budskap gjennom video- og lydopptak. Al-Qaida-lederen talte med jevne mellomrom fra ukjente tilholdssteder, ofte med et våpen ved sin side. Foto: (AP Photo/ABC News) Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): «Krigen mot terror» har rast siden terrorangrepene mot USA 11. september 2001. Video- og lydsnuttene der verdens mest ettersøkte mann kom med sine utspill, er derfor blitt møtt med stor interesse fra så vel etterretningstjenester som medier.

Etter at Barack Obama i natt kunngjorde at bin Laden er drept, har derfor flere sett tilbake på de mange meldingene fra bin Laden. I lang tid ble det antatt at meldingene ble spilt inn i huler han skjult seg i, men kanskje stammer flere faktisk fra villaer som den terrorlederen skal ha blitt drept i.

Meldingene havnet for alvor i det vestlige mediebildet etter 11. september-angrepene.

- Jihad vil fortsette selv når jeg forsvinner, sa han i et intervju med en pakistansk avis kort tid etter terrorangrepet.

- Amerika er blitt truffet av allah på sitt mest sårbare, noe som, takk gud, ødela dets mest prestisjefylte bygninger, sa bin Laden i en videomelding 7. oktober 2001.

Senere samme år fulgte han opp:

- Terrorisme mot USA må hylles for det er et svar på urettferdighet, med mål om å tvinge USA til å stoppe støtten til Israel, som dreper vårt folk, sa han 27. desember.

- Endret historiens gang 9. september året etter, hyllet han igjen angrepet.

- Vi snakker om mennene som endret historiens gang og renset møkka til forræderske ledere og deres støttespillere.

I 2002 slo han også fast at det var jødene som var den virkelige fienden.

- Denne krigen er mellom oss og jødene. Alle land som går i jødenes fotspor har bare seg selv å takke, sa han.

Året etter, var det krigen i Irak som sto i sentrum for Osamas videobeskjeder. «Vi vil fortsette å gjennomføre martyroperasjoner», sa han da.

I 2004 kunne det imidlertid se ut som om bin Laden strakk ut en hånd til Europa.

- Jeg presenterer et forsonende initiativ om at vi vil stoppe alle operasjoner mot europeiske land hvis de lover å ikke være aggresive mot muslimer, sa bin Laden 15. april 2004.

- Hvorfor angriper vi ikke da Sverige? I oktober samme år langet al-Qaida-lederen ut mot USA og George W. Bush.

- Frie menn gir ikke fra seg sikkerheten sin, i motsetning til Bushs påstander om at vi hater frihet. Hvis vi gjør det, så forklar hvorfor vi ikke angriper Sverige, for eksempel, sa bin Laden.

Etter dette budskapet ble det stille fra Osama i lang tid. I januar 2006 var han ute med nye trusler mot USA, men lovet samtidig at en fredsavtale kunne oppnås på visse vilkår. I mai samme år bekreftet han i et lydopptak at han var hjernen bak 11. september-angrepene.

I 2007 kom det en rekke beskjeder fra bin Laden, der han først og fremst truet USA og Vesten med reaksjoner dersom krigene i Irak og Afghanistan ikke ble avsluttet.

De siste årene har budskapene fra bin Laden blitt stadig flere, og handlet om stadig mer. I 2009 oppfordret han til folkeopprør i arabiske land.

- Ikke stol på arabiske ledere. Den store majoriten av disse er allierte med koalisjonen av korsfarere og sionister, sa han i et lydopptak.

Samme år snakket han mye om USAs nye president Barack Obama. «Han har plantet et frø av hat mot USA».

- Vil henrette alle vi fanger I fjor advarte han amerikanske myndigheter mot å henrette al-Qaida-toppen Khalid Sheikh Mohammed, som skal ha vært sentral i planleggingen av 11. september-angrepene.

- Hvis USA bestemmer seg for å henrette ham, vil landet ha bestemt seg for å henrette alle vi tar til fange, sa han.

Etter seks måneders taushet, var det deretter klimaendringer og flommene i Pakistan bin Laden snakket om i sin neste uttalelse.

- Antall ofre på grunn av klimaendringer er veldig høyt, flere enn ofrene etter kriger, sa han.

I januar i år kom det som skal ha vært Osama bin Ladens siste uttalelse. Da ba han Frankrike trekke styrkene sine ut av muslimske land.

- President Nicolas Sarkozys motvillighet til å fjerne sine styrker fra Afghanistan er ikke noe annet enn et grønt lys for å drepe franske gisler. Vi sender samme budskap til ham: Løslatelsen av fanger våre brødre har tatt, henger sammen med tilbaketrekkingen av dine soldater fra vårt land, sa bin Laden i lydmeldingen.

Kilder: Al Jazeera, The Telegraph og NTB.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media