- Oscar-show? Nei, jeg tror ikke det

Reidun Nortvedt skrev boka «Søndag» og fikk strålende kritikker for den i sin tid. Berit Nesheims film «Søndagsengler», som bygger trofast på Nortvedts bok, kan få tidenes første norske Oscar-statuett for en spillefilm. Men Nortvedt tror ikke hun kommer til å se Oscar-showet på TV i natt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nei, jeg har ikke tenkt på showet. Jeg tror ikke jeg har den kanalen der de sender showet. Er det der de stønner så fælt om natta?

Reidun Nortvedt, sykepleier, skuespiller og forfatter, er selv prestedatter som brøt over tvert. Hun tenkte aldri på historien i «Søndag» som en film, og velger fortsatt å ta alt oppstyret med stor ro.

- Når jeg ikke kan være til stede sjøl velger jeg å ta det kult. Men det kan jo være jeg ikke får sove. Kanskje jeg tar telefonen inn i senga, om noen ringer fra Hollywood.

God film

Hun synes Berit Nesheim har laget en god film.

- Synes ikke du den var morsom? Litt vittig. Og Marie (Theisen) er flink. Jeg har fått veldig god kontakt med henne. Om noen ringer, blir det nok henne. Berit er så opptatt. Men hun har vært utrolig flink til å jobbe for å få vist filmen utenfor Norge. Det er selvfølgelig kjempefint at «Søndagsengler» er nominert og at den blir vist utover Norges grenser, for jeg tror det er et tema som ikke bare er norsk, og jeg tenkte nok da jeg skrev at dette var en bok som også kunne leses i andre land, sier Nortvedt.

Hun bare smiler lurt når vi spør om det har vært snakk om hun skulle være med til Hollywood.

Ikke flinke

Men hun mener nok at vi her hjemme ofte lar talentene bak kamera leve i skyggen av regissørene og stjernene.

- Jeg synes ikke vi er flinke nok til å ta vare på talentene våre. Musikerne, for eksempel. Hvem er det som snakker om filmkomponistene? Musikken på «Søndagsengler» var nydelig.

Skuespilleren Reidun Nortvedt har selv spilt i flere norske filmer.

- Jeg tror det ble fire. Blant annet spilte jeg kona til Bjørn Sundquist i «Kronprinsen». Det var en stor rolle. Det er jo det når man spiller kona til Bjørn, sier Nortvedt med mild ironi.

«Snutterier»

Nortvedt ga seg ikke med «Søndag». Hun ga ut «Mandag» for et par år siden og jobber hele tida med det hun kaller «snutterier», en slags knappe situasjonsbeskrivelser. Som det kanskje kan bli noe mer ut av, forstår vi.

- Skal du utgi dem?

- Ingen kommentar.

«Mandag» fortalte om prestedatter Marias videre liv.

- Den fikk noen svært gode kritikker, og så var det noen som mente den var spekulativ. Det virket som om de var provosert av at prestedatteren hadde et fritt seksualliv.

I mange år har Nortvedt slitt med skrantende helse. Nå går det framover, og hun har flere prosjekter i hodet.

- Jeg vil ikke si noe mer om det nå. Men jeg velger alltid så vanskelige historier. Hvorfor kan jeg ikke bare skrive en helt vanlig kjærlighetshistorie?