Oscarvinner Sean Penn og narkobaronen «El Chapo» hadde hemmelige møte i jungelen

Nye detaljer om den dramatiske pågripelsen.

MØTTES: Fredag med Joaquin «El Chapo» Guzman arrestert av meksikanske myndigheter i hjemlandet. I natt ble det klart at han i oktober møtte den Oscarvinnende skuespilleren Sean Penn for et lengre intervju med magasinet Rolling Stone. Foto: NTB Scanpix
MØTTES: Fredag med Joaquin «El Chapo» Guzman arrestert av meksikanske myndigheter i hjemlandet. I natt ble det klart at han i oktober møtte den Oscarvinnende skuespilleren Sean Penn for et lengre intervju med magasinet Rolling Stone. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Fredag kveld ble det kjent at den meksikanske narkobaronen Joaquín «El Chapo» Guzmán omsider er tilbake i politiets varetekt. Det var president Enrique Peña Nieto selv om proklamerte nyheten på Twitter.

Det markerer dermed slutten på en seks måneder lang menneskejakt, etter at Guzmán rømte fra et høysikkerhetsfengsel i Almoloya de Juàrez.

Arrestasjonen kulminerte med en voldsom skuddveksling mellom militære styrker og en rekke høytstående offiserer i El Chapos narkotikakimperium. Ifølge Associated Press mistet fem personer livet i skuddvekslingen. En marinesoldat skal ha blitt skadet.

Møtte Sean Penn Narkobaronen har med andre ord tilbragt de siste seks månedene på flukt, men han har likevel tatt seg tid til å gjøre litt annet enn å rømme fra myndighetene. Han har blant annet møtt den Oscar-vinnende skuespilleren Sean Penn i den meksikanske jungelen.

Rolling Stones Magazine la i natt ut et lengre intervju der Hollywood-stjernen samtaler med «El Chapo».

Møtet ble framforhandlet av Kate Del Castillo, en av Mexicos mest kjente skuespillere, og fant sted i oktober. Etter den sju timer lange praten, har de hatt flere oppfølgingssamtaler i ettertid.

- Mest i verden Guzman forteller om en rekke aspekter ved den omfattende narkotikavirksomheten han kontrollerer. Han sier at han ble involvert i bransjen allerede som seksåring og at han i en alder av 15 hadde begynt å dyrke selv.

RØMMINGSVEI: Narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman klarte nesten å slippe unna politiet nok en gang. I tumultene som oppsto kom han seg ned i kloakksystemet, men ble etterhvert pågrepet etter at han kom ut på den andre siden og stjal en bil for å komme seg unna. Foto: AFP PHOTO / HECTOR GUERRERO / NTB Scanpix
RØMMINGSVEI: Narkobaronen Joaquin «El Chapo» Guzman klarte nesten å slippe unna politiet nok en gang. I tumultene som oppsto kom han seg ned i kloakksystemet, men ble etterhvert pågrepet etter at han kom ut på den andre siden og stjal en bil for å komme seg unna. Foto: AFP PHOTO / HECTOR GUERRERO / NTB Scanpix Vis mer

- Nå kan jeg tilby mer heroin, metamfetamin, kokain og marijuana enn noen andre i verden. Jeg har en hel flåte med ubåter, fly, biler og båter, sier han.

Selv om formuen hans, som er verdsatt til ni milliarder norske kroner, har vokst i takt med antall døde mennesker, ser han ikke på seg selv som en voldelig fyr. Han mener han bare beskytter det som allerede er hans.

- Volden dukker opp fordi dette er mennesker som har vokst opp mer problemer. Det er misunnelse, og mange sitter på kunnskap som kan skade andre. Det er det som skaper vold, sier han.

- Trodde aldri de skulle fange ham Samtidig kommer det stadig ny informasjon om hvordan politiet og hæren gjorde sitt ytterste for å overraske «El Chapo». De ville ta ham på senga slik at han ikke fikk anledning til å stikke av igjen.

Likevel klarte han det nesten.
For en stakket stund var faktisk kartellederen nok en gang borte for lovens lange arm. Han hadde kommet seg ned i en rømmingstunnel, og inn i kloakksystemet. Det skriver Washington Post.

Politiet var redd han var borte nok en gang, men først når han kom ut av tunnellene og hadde stjålet en bil, ble han altså pågrepet og tatt hånd om. Han slapp med andre ord nesten unna nok en gang.

- Jeg trodde aldri de skulle fange ham igjen. I alle fall ikke her, sier 29 år gamle José Carlos Castro. Han jobber i et verksted rett over gata fra huset hvor «El Chapo» lå i skjul inntil morgentimene fredag.

Rolig nabolag Også nyhetsbyrået AFP har vært i kontakt med flere personer i nabolaget. En nabo sier at stedet i utgangspunktet er rolig og ikke bærer preg av kriminalitet.

- Det er vanskelig for meg å tro at en etterlyst person som ham befant seg på et sted som dette. Denne byen er så rolig.

En annen nabo forteller at han fikk med seg hele aksjonen.

- Vi kunne se alt herfra. Vi kikket opp og ut av vinduene innimellom, og da kunne vi se soldatene som skjøt mot en garasjedør inntil de åpnet den, sier vedkommende.

Mulig utlevering Det kan bli aktuelt for USA å be om utlevering av narkobaronen

Mexicos president Enrique Peña Nieto har tidligere nektet å utlevere Guzman til USA. Nå kan det bli aktuelt for USA å begjære ham utlevert på nytt.
 
- Jeg kan bekrefte at det er vanlig praksis å be om utlevering av folk som er siktet i USA når de er pågrepet i et annet land, sier Peter Carr, talsperson i det amerikanske justisdepartementet, til CNN. 

Departementet understreker imidlertid at de ikke vil uttale seg spesielt om Guzman. 

Den amerikanske justisministeren Loretta Lynch hyller pågripelsen av narkobaronen.

- Den er en seier for innbyggerne i Mexico og USA, sa hun, og la til at hans forbrytelser har ført til vold, lidelse og korrupsjon på flere kontinenter. 

TATT IGJEN: Joaquin «El Chapo» Guzman er tilbake i politiets varetekt etter at han ble arrestert fredag. Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB Scanpix
TATT IGJEN: Joaquin «El Chapo» Guzman er tilbake i politiets varetekt etter at han ble arrestert fredag. Foto: REUTERS/Henry Romero/NTB Scanpix Vis mer
TRANSPORT: Her fraktes «El Chapo» tilbake til fengselet han rømte fra for snaue seks måneder siden. Foto: AFP PHOTO / ANTONIO NAVA / NTB Scanpix
TRANSPORT: Her fraktes «El Chapo» tilbake til fengselet han rømte fra for snaue seks måneder siden. Foto: AFP PHOTO / ANTONIO NAVA / NTB Scanpix Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer