Oslo - en bedre by med innvandrerne

Ett av tre barn og unge i Oslo har innvandrerbakgrunn. På 15 år har ho vedstaden vokst med 70 000 innvandrere. I Dagbladets nye serie OSLO 2004 får du møte osloborgere med minoritetsbakgrunn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

DET HAR SKJEDD

flere ganger det siste året. Jeg ser over gata, inn i butikken eller utover torget og får plutselig følelsen: Dette er ikke Oslo. Dette er et helt annet sted i verden. Damaskus, Lahore eller Mogadishu. Eller i alle fall London eller Paris. Gatelivutsnittet jeg i noen sekunder zoomer inn, er det nye Oslo. Oslo 2004.

Hva i huleste fant vi på, for femten år siden, i 1989? Oslo var ufattelig grå, folketom og kjedelig. Vi hadde fire kule utesteder å velge mellom, tre kafeer som serverte cappucchino, ganske mange Peppes Pizza, en MacDonald's eller to og en Panda-butikk med kinesiske kimonoer og tekopper på Grünerløkka. Knapt en kebabsjappe eller sari var i sikte. Langt mindre bhangraparties, bollywoodfilmer, tyrkisk kaffe eller ruccolasalat.

PÅ SØNDAGER

støtte vi av og til på noen alvorlige pakistanske menn i stygge dresser i sentrum. De jobbet på Freia, Ringnes eller kjørte buss og sendte penger hjem til familien. Men møtte vi en somalier på trikken, stirret vi. Så vi en kvinne med hijab, trodde vi hun tilhørte Smiths venner.

Innvandrerne har gjort Oslo til en bedre by. En åpnere, rikere, mer levende og underholdende by. Oslo har i dag 1400 utesteder, restauranter, kafeer og kaffebarer. Ingen går lenger sultne hjem på natta etter en tur på byen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.