ADVOKAT SIKTET: Politiet har siktet en advokat for grov korrupsjon. Foto: Fredrik Hagen/NTBscanpix.
ADVOKAT SIKTET: Politiet har siktet en advokat for grov korrupsjon. Foto: Fredrik Hagen/NTBscanpix.Vis mer

Korrupsjon

Oslo-advokat siktet for grov korrupsjon

Politiet beslagla datamaskiner og telefon etter ransaking av advokatens kontor.

(Dagbladet): En advokat i Oslo ble i forrige uke pågrepet av politi fra seksjon for økonomi og spesialetterforskning. Advokaten er siktet for grov korrupsjon, opplyser politiadvokat Christian Stenberg.

Den siktede advokaten ble løslatt etter avhør.

- Denne advokaten var oppnevnt som medhjelper i forbindelse med et tvangssalg av en leilighet i Oslo, sier Stenberg.

Han forklarer at det er vanlig at byfogdembete oppnevner en advokat eller mekler som bistår namsmannen eller byfogden ved tvangssalg.

Skal ha krevd inn penger

- I den forbindelse har han krevet inn og mottatt penger fra eieren av boligen som skulle tvangsselges. Det skal være beløp i størrelsesorden 20 000 kroner og forskjellige tjenester, sier Stenberg.

- Dette er ikke noe han kjenner seg igjen i, sier Marius Ihlebæk, som er mannens forsvarer.

Ifølge Ihlebæk stiller hans klient seg uforstående til anklagene mot ham.

- Han erkjenner ikke straffskyld, sier Ihlebæk.

Alvorlig

- Vi ser veldig alvorlig på saker der en advokat er mistenkt for å være korrupte i forbindelse med arbeidet de utfører. Det er ikke størrelsen på beløpet, men tillitsbruddet er avgjørende for siktelsen, sier Christian Stenberg.

Politiet mener advokaten også skal ha tillatt seg andre fordeler i form av sjåføroppdrag. Den siktede skal også ha krevet penger for å utsette tvangssalget og tvangsfravikelsen.

Ihlebæk sier at hans klient avviser beskyldningen knyttet til sjåføroppdrag. Ihlebæk vil ikke kommentere om at hans klient skal ha krevd penger for å utsette tvangssalget og tvangsfravikelsen.

Beslag av PC-er

- Vi har gjennomført en ransaking og har beslaglagt tre PC-er og en telefon, sier Stenberg.

Alle beslag, som politiet gjorde hos advokaten, er sendt til Oslo tingrett der det gjennomgås for å unnta taushetsbelagt materiale. Det fører, ifølge politiet, til at saken vil ta noe tid å etterforske.

Advokaten skal tidligere ha jobbet i et advokatfirma i Oslo. Det er den tidligere arbeidsgiveren og huseieren som anmeldte forholdet.

- Det er en voldsom belastning for en advokat å bli satt under etterforsking for korrupsjon, men vi ser meget alvorlig på dette på grunn av rollen han har, sier Christian Stenberg til Dagbladet.