Oslo-ambassadør fikk sparken

Pakistans ambassadør i Norge, Karim Khan, fikk sparken etter militærkuppet i hjemlandet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Khan er venn av den avsatte statsministeren Nawaz Sharif og er ett av mange offer for generalenes opprenskning i Pakistans maktelite. I dag er det ventet at Nawaz Sharif personlig må stille for en spesialdomstol med anklager om landssvik, drapsforsøk, flykapring og korrupsjon hengende over hodet. Blir han kjent skyldig, risikerer Sharif dødstraff eller livstid i fengsel.

Pakistans nye leder, general Pervez Musharraf, har siden militærkuppet gjennomført omfattende aksjoner mot tidligere makthavere, og en rekke prominente personer er arrestert.

Politisk utnevnt

Ambassadør Karim Khan er gått med i dette dragsuget, og fikk et svært kort opphold i Norge. Khan meldte seg offisielt for Kongen 16. september i år, men på grunn av regimeskiftet i hjemlandet måtte han reise allerede måneden etter. Formelt var Khan ambassadør fram til 31. oktober. Han har nå dratt til Sveits hvor han er bosatt.

Khan er ikke karrierediplomat, men er en bekjent av Nawaz Sharif.

Han ble politisk utnevnt til jobben i Norge på grunn av sine gode kontakter.

Hevnens time

General Musharraf tar nå hevn. Anklagene mot avsatte statsminister Nawaz Sharif har bakgrunn i hendelsene rundt statskuppet 12. oktober:

Daværende forsvarssjef Musharraf var på vei hjem fra Sri Lanka da han fikk beskjed om at han var avsatt av statsministeren. Flyet var i ferd med å gå tom for drivstoff, men ble likevel nektet landingstillatelse i Karachi.

Angivelig skal Nawaz Sharif og hans medarbeidere ha grepet inn for å hindre at generalens fly fikk lande. Først da soldatene tok kontroll over flyplassen, fikk flyet ta bakken. Bare timer seinere satt statsminister Nawaz Sharif i husarrest og general Pervez Musharraf hadde utnevnt seg selv til landets nye leder.

<B>FEIL SIDE:</B> Karim Khan er en bekjent av den avsatte statsministeren Nawaz Sharif i Pakistan, og mistet jobben som ambassadør i Norge etter militærkuppet.