Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo Ap gir ny smekk til Jens

Styret i Oslo Arbeiderparti er misfornøyd med Ap-regjeringens lovforslag om ny innskuddspensjonsordning, og ber Stortinget rydde opp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag er de kollektive tjenestepensjonsordningene i hovedsak «ytelsesbaserte». Det innebærer at ansatte med slike ordninger eksempelvis er garantert 66 prosent av sluttlønn i pensjon. For mange bedrifter er dette en for kostbar ordning. Med denne nye ordningen håper regjeringen at også de om lag 900000 yrkesaktive som i dag ikke har noen tjenestepensjonsordning, vil få en.

Svakheter

Oslo Ap mener likevel lovforslaget har en rekke svakheter.

Overfor Dagbladet blir det pekt på at lovforslaget i større grad tilfredsstiller forsikringsselskapenes behov enn arbeidstakernes. Ingen beskylder regjeringen for å føre folk bak lyset, men det blir vist til tette bånd mellom folk i regjeringen og partiledelsen og folk i forsikringsbransjen.

Tidligere statssekretær i Sosialdepartementet, Ole Jacob Frich, er nå direktør i Finansnæringens hovedorganisasjon. Tidligere statsråd Grete Faremo er direktør i Storebrand. Tidligere FAFO-forsker Jon Hippe arbeider også i Storebrand.

Innkalt til styret

Tirsdag kveld var finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen innkalt til styret i Oslo Ap for å redegjøre for forslaget i Oslo Ap's styre. En to og en halv times grundig gjennomgang forhindret ikke at styret enstemmig vedtok en uttalelse med skarp kritikk av hans eget lovforslag.

Det er oppsiktsvekkende at Ap's største lokallag henvender seg til Stortinget for å bli hørt, mens landet styres av en Ap-regjering.

Tradisjonelt brytes motsetningene internt i partiet før partiledelsen og regjeringen legger fram et omforent forslag som er godt forankret i partiet. Men denne saken ble behandlet i statsråd i hurtigtogsfart like før ferien.