Oslo Ap hevdet varselet fikk store konsekvenser: Men politikeren fikk gjenvalg til viktig verv

Varsleren reagerer på måten Oslo Ap har fulgt opp saken på. Oslo Ap tar nå selvkritikk og sier de «burde fulgt tettere opp».

LEDERE I OSLO AP: Frode Jacobsen og Raymond Johansen er blant lederfigurene i Oslo Arbeiderparti, hvor det nå har vært en varslersak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
LEDERE I OSLO AP: Frode Jacobsen og Raymond Johansen er blant lederfigurene i Oslo Arbeiderparti, hvor det nå har vært en varslersak. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fredag kveld fortalte Dagbladet om en ny metoo-sak i Arbeiderpartiet, denne gang i Oslo Ap.

Varselet dreier seg om seksuell trakassering, og Oslo Ap har bekreftet saken. Norges største lokallag slo også kategorisk fast at saken har fått konsekvenser for politikeren det er varslet om.

- Konsekvensene er at vedkommende har blitt bedt om å trekke seg fra byomfattende verv i Oslo Ap og i AUF i Oslo. I tillegg er lokallagsleder informert om saken, sa fylkeslagets partisekretær Siri Gåsemyr Staalesen til Dagbladet fredag kveld.

Fikk gjenvalg etter varsel

Men Dagbladet kan nå fortelle at politikeren ble gjenvalgt til et tillitsverv i et lokallag i Oslo Arbeiderparti etter at varslersaken var behandlet ferdig.

Varsleren i saken sier det føles som om man ikke er blitt tatt på alvor:

- Jeg føler meg ivaretatt av partikontoret. Først konkluderer partiet, og det er bra, men så fulgte ikke lokallagene opp. Jeg blir veldig frustrert, og føler at jeg ikke er blitt tatt på alvor. Jeg vet at mange opplever saken som ubehagelig, sier varsleren.

Dagbladet kjenner personens identitet og respekterer vedkommendes ønske om anonymitet.

- Tatt litt tid

Konfrontert med dette innrømmer Siri Gåsemyr Staalesen at det har tatt «litt tid» å få landet varslersaken Oslo Ap har hatt på bordet.

- Det tok litt tid etter at konklusjonen ble fattet, til den ble etterlevd fra begge parter. Hva vi forventet, ble gjort krystallklart tirsdag 13. februar, sier hun og viser til et møte Oslo Ap angivelig hadde med politikeren den dagen.

Staalesen vil bare la seg intervjue over SMS og svarer ikke på Dagbladets spørsmål om det er aktuelt for Oslo Ap å frata politikeren dette vervet.

PRESSEKONFERANSE: Ap-leder Jonas Gahr Støre møtte pressen etter talen til landsstyret, der det blant annet ble snakket om partiets håndtering av varslingssakene. Video: NTB Scanpix Vis mer Vis mer

Søndag ettermiddag skriver Staalesen en SMS til Dagbladet hvor hun innrømmer at Oslo Ap burde gjort ting annerledes.

- Ledelsen i Oslo Ap har tatt den saken på alvor fra første sekund. Vi har tatt læring av denne prosessen og ser at vi burde fulgt konklusjonen tettere opp rett i etterkant av sakens avslutning. Vår prioritet har vært å ivareta de berørte, og vi har hatt tett kontakt med varsler. Det har også vært viktig for oss med en tett dialog med AUF i Oslo i denne prosessen, herunder oppfølging i etterkant, sier hun.

Harmonerer dårlig med oppropet

Dagbladet vet at flere i AUF som står nær varsleren, reagerer på måten Oslo Ap har behandlet denne saken på. De mener behandlingen sender signal om at ikke alle varsler får konsekvenser i Oslo Ap, slik partilaget flagget høyt like før jul.

SIER UNNSKYLD: Under konstitueringen av nye Orkland Ap beklager Trond Giske for sitt maktmisbruk på direkten. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

I et felles opprop i VG før jul sto toppene i Oslo Ap, inkludert leder Frode Jacobsen, sammen mot en «giftig partikultur» i Ap. Denne mente de kunne medføre at varslere ikke føler seg trygge til å si ifra om seksuell trakassering. Oppropet fikk mye oppmerksomhet og ble av enkelte i Arbeiderpartiet tolket som et solo-utspill fra Oslo Ap. Dagbladet vet saken forsuret forholdet mellom enkelte regionale grupperinger innad i Arbeiderpartiet.

- Varselet er mottatt og håndtert av Oslo Ap. Vi har blitt informert om innhold og deres undersøkelser. Med bakgrunn i det vi er blitt fortalt, har vi konkludert med at det ikke er forenlig med videre deltakelse hos oss, sier AUFs generalsekretær Renate Tårnes.

Ser ingen selvmotsigelser

Tårnes ønsker ikke å gi en offentlig vurdering av hvordan Oslo Ap har behandlet og fulgt opp varslersaken.

Siri Gåsemyr Staalesen i Oslo Ap avviser at Oslo Ap møter seg selv i døra med håndteringen av sin egen varslersak.

- I oppropet hadde vi fokus på at det skal være trygt å varsle og at eventuelle varslete skal bli tatt på alvor. Jeg mener vi har hatt tett kontakt og oppfølging av varsler og varsleren. Saken ble konkludert og punktene i konklusjonene er fulgt opp og vi er fortsatt i en fase der vi følger opp saken og det er i kontakt med varsler.

Dagbladet har ikke lyktes i få kontakt med politikeren det er varslet mot. Oslo Ap sa fredag at de har hatt kontakt med vedkommende i forkant av Dagbladets avsløring.

Politikerens lokallagsleder forklarer tildelingen av det omstridte vervet slik:

- Jeg har ikke vært med på å behandle saken, og har begrenset innsikt i den. Jeg er imidlertid gjort kjent med konklusjonen og konsekvensene av den. Jeg har gitt beskjed om at jeg anerkjenner dette. Gjenvalg i lokallaget er ikke i strid med dette, sier vedkommende, som er anonymisert av hensyn til personen det er varslet mot.