FORNØYD: Leder i Oslo AUF, Khamshajiny Gunaratnam. Foto: Agnete Brun / Dagbladet
FORNØYD: Leder i Oslo AUF, Khamshajiny Gunaratnam. Foto: Agnete Brun / DagbladetVis mer

Oslo Ap vil verne områder utenfor Lofoten og Vesterålen

Jens sitt eget fylkeslag krever varig vern av områder utenfor Lofoten og Vesterålen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Oslo Arbeiderparti varige vernede områder utenfor Lofoten og Vesterålen.

- Dette er en stor seier og et klart signal til både regjeringen og landsmøtet om ett år. Vi skal vinne denne, sier leder i Oslo AUF, Khamshajiny Gunaratnam til Dagbladet.

Vedtaket ble gjort med 125 mot 113 stemmer. Fylkeslaget er Arbeiderpartiets tyngste, både i antallet medlemmer og med tanke på andelen medlemmer som er profilerte Ap-topper.

Varig vernVedtaket er langt mer tydelig enn Oslo Aps posisjon tidligere, som advarte mot oljeutvinning i «sårbare områder» uten å spesifisere disse. AUF mener vedtaket gir Jens Stoltenberg, som regnes som oljetilhenger, en utfordring.

- Hvis Jens mener at makta kommer nedenifra, så må han ta med seg at fylkeslaget hans så tydelig ber regjeringen om vern av Lofoten og Vesterålen, sier Gunaratnam
.

Forvaltningsplanen for områdene skal trolig vedtas i 2010, seinest i 2011. Den, og om det settes i gang en konsekvensutredning for petroleumsvirksomhet i områdene, vil i stor grad avgjøre de åpnes.

FÅR OLJESMEKK: Statsminister Jens Stoltenberg.
Foto: Morten Holm / SCANPIX
FÅR OLJESMEKK: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Morten Holm / SCANPIX Vis mer

Saken har vært en verkebyll i de rødgrønne regjeringene siden 2005. SV og SP har sagt klart nei, mens Arbeiderpartiet sentralt ikke har bestemt seg.

AUF mener veien videre vil avgjøre hvilke bein energi-Norge skal hvile på i framtida.

- Vi er ikke mot all oljeboring, men dette handler om hvor Norge skal bruke de kloke hodene i framtida. Dette håper vi å vinne gjennom med på landsmøtet i Arbeiderpartiet til neste år, sier Gunaratnam.

Håper på flereDenne helga avholdes flere andre årsmøter i Aps fylkeslag.

Generalsekretær i AUF Julie Lødrup tror at andre går samme vei som Oslo Ap.

- Dette er en klar beskjed til Raymond Johansen, Jonas Gahr Støre, Jan Bøler og Jens Stoltenberg om hvor Ap bør gå, sier Lødrup til Dagbladet.

I SV er de fornøyde med vedtaket.

- SV er glad for å ha Oslo Ap som alliert i kampen for en levende fiskerinæring og en fornybar framtid, sier partiets miljøtalsmann, Snorre Valen.

HOLDT TALE: Ap sin partisekretær Raymond Johansen holdt under valgkampen appell i Lofoten der han gikk langt i betrygge lokale Ap-folk om støtte til videre leting etter olje- og gass i havet utenfor.  FOTO: Matias Nordahl Carlsen
HOLDT TALE: Ap sin partisekretær Raymond Johansen holdt under valgkampen appell i Lofoten der han gikk langt i betrygge lokale Ap-folk om støtte til videre leting etter olje- og gass i havet utenfor. FOTO: Matias Nordahl Carlsen Vis mer