Kamzy Gunaratnam

Oslo Aps nye toppkvinne

Varaordfører Kamzy Gunaratnam (32) vant andreplassen på Oslo Aps stortingsliste.

KAMPVOTERING: Kamzy Gunaratnam vant andreplassen på Oslo Aps stortingsliste. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
KAMPVOTERING: Kamzy Gunaratnam vant andreplassen på Oslo Aps stortingsliste. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Etter flere timers engasjert debatt under Oslo Arbeiderpartis digitale nominasjonsmøte i kveld, dro varaordfører og nestleder i Oslo Ap, Kamzy Gunaratnam (32) det lengste strået: Hun vant kampvoteringen mot Zaynab Al-Samai ( 33) om å stå på plassen etter Jonas Gahr Støre på lista til stortingsvalget neste år.

Nominasjonskomiteens flertall ville ha Al-Samarai på 2.plass. Men komiteens mindretall vant kampen, og i debatten gikk de fleste innleggene i Gunaratnams favør. Gunaratnam vant med 137 stemmer mot 119 stemmer for Al-Samarai.

Krise i Ap

Flere av talerne sa at Ap er i en krise, og trenger kandidater som vekker engasjement og vinne velgere. De mente Kamzy Gunaratnam kan bidra til at Ap gjør et godt valg neste høst.

Stortingsrepresentant Espen Barth Eide sikret 3.plassen og tidligere LO-sekretær og tidligere leder av Handel og Kontor, Lise Sundnes, fikk 4.plassen uten debatt.

Al-Samarai trakk seg

Siri Gåsemyr Staalesen, som har stortingsplass i dag, ble valgt på 6. plass. Zaineb Al-Samarai ble etter å ha tapt kampen om 2.plassen, foreslått på 6. plass. Men hun avklarte at hun ikke ønsket å utfordre Staalesen, og at hun trekker seg fra lista.

KORT: Regjeringen varsler pressekonferanse om coronasituasjonen og julefeiring onsdag klokka 12.Tirsdag kveld kunne statsministeren si dette. Foto: Elias Kr. Zahl-Pettersen / Dagbladet TV. Vis mer

Bred appell

Mange talere mente at Kamzy Gunaratnam er en velgermagnet Oslo Ap må ha på Stortinget, at hun har bred appell både hos unge, voksne og minoriteter. At hun overlevde Utøya-massakren og representerer 22. juli-generasjonen la også mange vekt på. Mange mente også at Oslo Ap må ha en tydelig stemme fra Groruddalen, der det bor 140 000 mennesker, for å vinne valget.

De som talte for Al-Samarai la vekt på hennes erfaringer som flyktning, og hun er som har opplevd barnefattigdom på kroppen.

Al-Samarai jobber nå som næringspolitisk rådgiver i Rederiforbundet, og hennes kunnskap om næringspolitikk ble også framsnakket. Hun har også vært aktiv fotballspiller, og har verv i Idrettsforbundet. Al-Samarai har vært 1. vararepresentant i denne perioden, og de som talte for henne, mente hun nå burde få sikker plass.

Flere kamper

Men hun tapte kampvoteringen mot Gunaratnam, som altså blir nominert på plassen etter Jonas Gahr Støre.

Agnes Nærland Viljugrein vant en kampvotering om 7.plassen med Jon Reidar Øyan. Det ble også kamp om 8. plassen mellom Øyan og Farukh Querishi, som Øian vant. Hannah Gitmark kapret 9.plass, mens Querishi ble plassert på 10.plass.

- Kjempejobb

Etter et nesten fem timer langt møte takket Ap-leder Jonas Gahr Støre for tilliten. Han sa Ap har en tøff jobb foran seg, og at det blir en annen type valgkamp.

- Vi har meningsmålinger som ikke er der vi vil de skal være. Men det er tegn på at noe snur. Vi er i ferd med å samle oss og legge grunnlaget for å vokse. Men det er ingen tvil. Vi har en kjempejobb foran oss, sa Støre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer