Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-barn får dårligst barnehage

15 prosent har ikke pedagoger, slik loven krever.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Barnehagene i Oslo og Akershus har en desperat mangel på pedagogisk utdannet personale. Ifølge loven skal det være én pedagog på hver avdeling, men stadig flere får dispensasjon fra loven og dermed er det bare ufaglærte assistenter som tar seg av barna.

- Det er klart at uten utdannet personale er det vanskelig å drive et godt pedagogisk tilbud. Det blir dårligere kvalitet på barnehagen, sier Mimi Bjerkestrand i Utdanningsforbundet til Dagbladet.no.

Det er i hovedsak Oslo og Akershus som har dette problemet, i tillegg til enkelte kommuner i grisgrendte strøk.

- Hele 15 prosent av pedagogiske ledere har fått dispensasjon fra kravet om utdanning. Det innebærer at det ikke finnes pedagoger på disse avdelingene, sier Bjerkestrand.

- Ikke glem kvaliteten

Oslo og Akershus har stor mangel på barnehageplasser og utbyggingen går i raskt tempo i de fleste kommuner og bydeler. Den raske utbyggingen har ført til en rekke midlertidige løsninger og stadig flere ledere uten pedagogisk utdanning.

- Det er fryktelig viktig at vi ikke blir så ivrige etter å bygge barnehager at vi glemmer kvaliteten, advarer Bjerkestrand.

Den nye barnehageloven trådte i kraft i år og fra 1. august gjelder en ny rammeplan for barnehagene. Den nye planen er tydeligere på hva som er målene for barnehagene, og på hva barna skal få ut av å være i barnehage. Den tydeliggjør at barnehagen skal være et pedagogisk tilbud.

INGEN OPPBEVARING: Barnehager i Norge skal være et pedagogisk tilbud og derfor skal det jobbe en pedagog på hver avdeling. Her leker 3- og 4-åringer i en barnehage i Ohio i USA. Foto: Scanpix
INGEN OPPBEVARING: Barnehager i Norge skal være et pedagogisk tilbud og derfor skal det jobbe en pedagog på hver avdeling. Her leker 3- og 4-åringer i en barnehage i Ohio i USA. Foto: Scanpix Vis mer

Sammenlignet med våre naboland er Norge dårligst i å tilby et pedagogisk innhold i barnehagen.

- Tall fra OECD viser at resten av Norden har 50-60 prosent av personalet med pedagogisk utdanning. I Norge er det bare krav om en tredjedel pedagoger, sier Bjerkestrand.

Stor etterspørsel

Fylkesmannen i Oslo og Akershus innrømmer at det er en stor utfordring å fylle barnehagene med pedagoger.

- Det spesielle med Oslo og Akershus er at etterspørselen er så stor. Det søkes barnehageplass for nesten 100 prosent av barna over tre år, og for 70-90 prosent av barna under tre år. I tillegg er det svært mange barn i våre fylker og dermed kreves det svært mange barnehager, sier Tove Mogstad Slinde hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til Dagbladet.no.

Mogstad Slinde er likevel optimistisk. Hun understreker at dispensasjonene fra kravet om utdanning er midlertidige og tror situasjonen vil bli bedre.

- Ikke bare har vi fått en ny lov som har formulert sterkere krav til barnehagens innhold og kvalitet, men den legger til rette for at personer med annen pedagogisk høgskoleutdanning nå kan få nødvendig formalkompetanse ved å ta en videreutdanning i småbarnspedagogikk.

Mange av dem som har fått dispensasjon innehar mye erfaring fra barnehagene, og Mogstad Slinde håper mange av disse vil ta etterutdanning og bli pedagoger. Fylkesmannen vil i høst blant annet fordele en del statlige midler slik til kvalitetsheving i barnehagene.

Mogstad Slinde mener barnehageeierne må ta større del av ansvaret for å skaffe seg kvalifiserte søkere til jobbene ved å tilby attraktive arbeidsvilkår og spennende pedagogikk.

Etterlyser høyere lønn

Utdanningsforbundet er spent på å se hva regjeringen foretar seg. I høst kommer en tiltaksplan for rekruttering av førskolelærere.

- Det er en gylden sjanse til å gjøre noe med lønns- og arbeidsvilkårene til førskolelærerne. Et godt fagmiljø er viktig for trivselen. I tillegg venter vi spent på statsbudsjettet i oktober, sier Bjerkestrand.