Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-basert aktivist jakter Saudi-Arabias hemmelige drapsmenn: - De var plukket ut av kronprinsen selv

Menneskerettighetsaktivisten Iyad el-Baghdadi (41) jobbet sammen med graveteamet som rullet opp det som skal ha vært et unikt og groteskt bestillingsdrap på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi.

MEKTIG: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman kan nå ha tatt seg vann over hodet. Foto: AFP / NTB scanpix
MEKTIG: Saudi-Arabias kronprins Mohammed bin Salman kan nå ha tatt seg vann over hodet. Foto: AFP / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Denne operasjonen kom fra var Mohammed bin Salman selv, sier Iyad el-Baghdadi til Dagbladet.

- Han satte opp et eget team. Dette var en uoffisiell operasjon. Det var vi som sporet opp folka hans.

Trusler

Den palestinske menneskerettighetsaktivisten, journalisten og forfatteren Iyad el-Baghdadi (41) er en viktig stemme og informasjonskilde om både Syria-krigen og andre betente spørsmål i Midtøsten. Ikke minst er han en skarp kritiker av regimet i Saudi-Arabia – og kronprins Mohammed bin Salman (33) spesielt.

Baghdadi var også en god venn av den etter alt å dømme drepte journalisten Jamal Khashoggi. Khashoggi gikk 2. oktober inn på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul. Han kom aldri ut igjen.

- Det som skjedde med Jamal er på et sånt nivå av skamløshet som det ikke har vært mulig å forestille seg. Når de gjør noe som det der, må vi begynne å se verden på en helt ny måte, sier el-Baghdadi til Dagbladet.

KAN VÆRE I FARE: Den Oslo-baserte menneskerettighetsaktivisten Iyad el-Baghdadi (41) jobbet sammen med graveteamet som rullet opp det som skal ha vært et unikt og groteskt bestillingsdrap på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Privat
KAN VÆRE I FARE: Den Oslo-baserte menneskerettighetsaktivisten Iyad el-Baghdadi (41) jobbet sammen med graveteamet som rullet opp det som skal ha vært et unikt og groteskt bestillingsdrap på den saudiarabiske journalisten Jamal Khashoggi. Foto: Privat Vis mer

- Tidligere har jeg ikke trengt å tenke på personlig sikkerhet – vel har jeg mottatt trusler fra IS, men de har ikke samme evner og ressurser som Saudi-Arabia. Alle som er i min posisjon må endre livsstil, vi må tenke på ting vi ikke har tenkt på før.

- Har du selv mottatt trusler?

- Jeg fikk en direkte trussel fra IS i 2016. Jeg orienterte myndighetene, og fikk råd av PST. Men i april 2017 fikk jeg en annen type trussel. Det var en beskjed om at «vi følger med deg, vi leser alt du skriver, og all din kommunikasjon med norske myndigheter blir rapportert til dem du vet». Da jeg politianmeldte det trodde jeg at det også var IS – ikke myndighetene, sier el-Baghdadi til Dagbladet.

- Har du hatt dialog med den saudiarabiske ambassaden i Oslo?

- Jeg har aldri snakket med dem, jeg har invitert dem til foredrag og eksempelvis frokostmøter hos Civita men de har ikke kommet. En gang jeg holdt et foredrag i Amsterdam, i regi av nederlandsk UD, var den saudiarabiske ambassadøren til stede. Men på offentlig sted må de oppføre seg.

Kartla drapsteamet

El-Baghdadi mener også at det til en viss grad blir feil å skylde på den saudiarabiske staten, for det grufulle bakholdsangrepet på Jamal Khashoggi. Dette var kronprinsens eget verk, sier han.

Sammen med det nettbaserte graveteamet Bellingcat, som også har vært sentrale i å grave fram detaljer om attentatmennene i Sergej Skripal-saken, har Iyad el-Baghdadi avslørt det 15 mann sterke, spesialutpekte drapsteamet som trolig både har drept og partert Jamal-Khashoggi på det saudiarabiske konsulatet i Istanbul.

- Vi har registrert når de entret og forlot Tyrkia, vi har sporet opp Facebook-profilene deres, funnet bilder av dem og avdekket hvor de jobber, sier el-Baghdadi.

- Hvordan?

- I Norge finnes det en telefontjeneste som gjør at telefonen forteller deg hvem som ringer, selv om du ikke har nummeret lagret. Det motsatte finnes i Saudi-Arabia. Ved å søke opp navnene som sto i passene de brukte i Tyrkia, fant vi hva de var lagret som i hjemlandet – og kunne spore dem til både kongefamilien og etterretningstjenesten. Vi fant at noen var født i 1985 og 1986, og skulle tilføre operasjonen muskelkraft, mens andre var 20-30 år eldre og hadde andre roller.

- Hvor sikre er dere?

- Noen av dem er vi 70-80 prosent sikre på, men en av dem er vi 100 sikre på at er rett mann. Han her en av Saudi-Arabias fremste kriminaltekniske eksperter. De 15 kom ikke sammen og dro ikke sammen - han var igjen helt til slutten, noe som vil være naturlig med tanke på hans kompetanse på å skjule bevis.

Forræderi

- Hvorfor var de ute etter akkurat Jamal Khashoggi?

- Jamal er den mest prominente og profilerte journalisten i sin generasjon, og han har vært konsulent for myndighetene og direkte rådgiver for etterretningssjefen og kong Abdullah. Han har unikt nettverk, og innsidekunnskap om regimet. Personlig ser de på det som et forræderi – og han skriver i tillegg for Washington Post, som leses av eliten, toppolitikere og maktmennesker.

- Hva vil denne saken bety?

- Det kommer an på om de kommer unna med det eller ikke. Om de blir tatt kan det komme noe godt ut av det.

- Hvor viktig er USAs rolle?

- Dette handler om Trump, og bare ham. Kongressen er med oss, det er mye reelt sinne der – og mange som føler at Salman leker med USA, ljuger dem opp i fjeset og later som om de ikke finnes. Om det ikke handler så mye om menneskerettigheter, handler det desto mer om stoltheten til USA selv. Selv visepresidenten er kritisk. Det er Trump som avgjør alt.

Personlige bånd

En nøkkelfaktor er en gigantisk avtale om våpenkjøp som er undertegnet mellom USA og Saudi-Arabia. I fjor forpliktet Saudi-Arabia seg til å kjøpe våpen av USA for totalt over 110 milliarder dollar.

Trump har ifølge NTB også lange og dype bånd med Saudi-Arabia fra mange år tilbake. Saudi-Arabia har to ganger reddet ham fra konkurs, den ene gangen ved å kjøpe en yacht han hadde, for 20 millioner dollar, og fire år senere ved å kjøpe Plaza Hotel i New York. I 2001 solgte Trump en hel etasje i et av byggene sine til Saudi-Arabia for 12 millioner dollar, og siden han ble president, har Saudi-Arabia brukt hundretusener av dollar på opphold i hotellene hans i Washington og New York.

Samtidig har saken slått så kraftig ned i offentligheten at det er vanskelig for Trump å ikke reagere kraftig. Spesielt siden Saudi-Arabia til en viss grad har lykkes med å bygge et nytt image – der kvinners mulighet til å kjøre bil er det mest omtalte eksemplet, samtidig som dissidenter og aktivister bures inne for fote.

- De har brukt milliarder på PR – så ødelegger de alt, sier el-Baghdadi.

- Salman er en mann på 33 år, han er ikke noe geni selv om han tror det selv. Folk med så mye makt og penger tror gjerne de er det. Han har ingen folk rundt seg som sier nei – han omgir seg bare med ja-folk. I går kveld snakket med faktisk med en annen dissident, og vi sammenlignet Salman med Saddam Hussein. Saddam var grusom, men han var i hvert fall en modig mann. Han hadde en lang karriere bak seg fra militæret. Salman har bare spilt playstation.

Dagbladet var tidligere i uka i kontakt med Saudi-Arabias ambassade i Oslo, som ikke ønsket å gi kommentarer. Ifølge NRK henviste ambassaden i dag til prins Mohammed bin Salmans kommentar til nyhetsbyrået Bloomberg, om at de ikke har noe å skjule.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!