Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Oslo-biskop går av

På grunn av sykdom.

GÅR AV: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix
GÅR AV: Oslo-biskop Ole Christian Kvarme. Foto: Terje Bendiksby / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo-biskop Ole Christian Kvarme (68) går av på grunn av øyesykdom, skriver NRK.

Ifølge kanalen vil han ha sin siste arbeidsdag 30. september.

Avskjedsgudstjenesten hans holdes i Oslo domkirke søndag 3. september, opplyser kirken i en pressemelding.

- Den viktigste fornyelse i vår kirke disse årene har vært i trosopplæringen blant barn og unge. I Oslo har endringene i befolkningen gjort at vi har måttet slå sammen menigheter og fristille noen kirker. Det har samtidig fornyet vår diakoni, samarbeidet med migrantmenigheter og møtet med mennesker av annen tro, skriver biskop Ole Christian M. Kvarme i sitt avskjedsbrev til Kirkerådet, ifølge NTB.

Overtok etter Stålsett

Kvarme har vært biskop i Oslo siden 2005, da han overtok etter tidligere Oslo-biskop Gunnar Stålsett.

Biskopen vekket sterke reaksjoner da han i 2007 stoppet ansettelsen av Svein Josefsen som prest fordi han hadde inngått homofilt ekteskap.

Tidligere samme år hadde han også sagt nei til å vigsle homofile prester.

Bispedømmets flertall gikk inn for å ansette og vigsle homofile prester. Kvarme var én av fem som stemte mot forslaget.

- Jeg opplever skrifter i Bibelen og den etiske veiledningen i Det Nye Testamentet slik at jeg har valgt denne linjen, sa biskopen til Dagbladet i 2007 i forbindelse med saken.

På nettsidene sine skriver Oslo bispedømme at Kvarme har presteerfaring fra både Haifa, Jerusalem, Borg bispedømme og Oslo.

«Som generalsekretær i Bibelselskapet og biskop har Kvarme vært talsmann for kristen enhet og samarbeid mellom kirkesamfunnene», heter det.

Optimistisk

I mars i fjor sa Kvarme til Dagbladet at han tror et Norge uten Jesus er et kaldere Norge.

Uttalelsen kom på bakgrunn av nye tall, som viste at det for første gang er flere som sier de ikke tror på gud enn det er som sier de tror på gud.

Biskopen sa at han likevel er optimistisk på vegne av Jesus' kår i Norge. Han mente også at muslimer kan bidra til at andre får et tydeligere syn på gud og Jesus.

- Mitt inntrykk når jeg møter ungdom både på skoler og i menigheter, er at mange i dag har en tydeligere gudstro og kristen identitet enn da jeg var ung. Det er tilfellet både der kristne og muslimske ungdommer omgås, og i mer tradisjonelle miljøer. Det religiøse mangfoldet rundt oss gir større åpenhet for tro og religiøs identitet, ikke minst blant unge, hevder biskopen, hevdet biskopen.

Dagbladet oppdaterer saken.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling